Caraş-Severin, Romania

ADVERTORIAL. Polizoarele unghiulare sunt un instrument versatil folosit de aproape fiecare comerciant, iar meșterul nu face excepție. Deși pot face față unora dintre cele mai dure materiale și necesită întotdeauna o cantitate de respect, nu sunt la fel de periculoși pe cât s-ar aștepta unii, atunci când sunt folosite corect. De asemenea, pot realiza sarcini care necesită multă muncă în viteză record, cu atașamentul corect.

Un polizor unghiular este cel mai bun prieten al sudorului, iar majoritatea lucrătorilor din construcții au unul ușor disponibil pentru sarcinile zilnice. Mulți meșteri îi folosesc în mod regulat, dar capacitatea lor nu este întotdeauna cunoscută și, prin urmare, nu este întotdeauna prima alegere.

Cum funcționează un polizor unghiular

Polizoarele unghiulare sunt de obicei alimentate cu baterie sau cu un cablu electric, dar puteți găsi și versiuni pneumatice (cu aer). Există un fus filetat care este poziționat la un unghi de nouăzeci de grade, cu o piuliță unică care blochează diferite atașamente.

Când polizorul unghiular este pornit, accesoriul blocat la ax este rotit până la 12.000 RPM. Acest lucru face ca capacitatea sa de a tăia, poliza și lustrui foarte impresionantă.

Utilizări ale unui polizor unghiular

1. Polizarea suprafețelor

După cum sugerează și numele, scopul principal al polizoarelor unghiulare este polizarea suprafețelor. Aceasta poate fi orice tip de suprafață, deoarece discurile de polizare utilizate vin într-o gamă de materiale abrazive, cum ar fi aluminiu, carbură, diamant și altele.

Când unul dintre aceste discuri este atașat, indiferent de materialul pe care îl polizați, porniți instrumentul și apăsați fața frontală a atașamentului abraziv care se rotește pe suprafață. Indiferent dacă proiectele dvs. trebuie aplatizate, netezite sau eliminate complet, apăsați discul pe el cu presiune într-o mișcare de rotire sau oscilantă.

Materialele cel mai frecvent măcinate sunt tipuri de metal, cum ar fi oțelul, aluminiul și oțelul inoxidabil. Betonul este un alt material comun pe care discurile inserate cu diamant le polizează rapid. Este recomandat să purtați o mască și să folosiți un curent de apă pe ea, astfel încât să nu respirați un nor de praf.

Lemnul și materialele plastice pot fi polizate, dar au nevoie de un disc metalic cu lame metalice ascuțite sau vârfuri de diamant, mai degrabă decât roțile abrazive pe care le necesită oțelul.

2. Tăierea materialelor

O altă utilizare zilnică a polizoarelor unghiulare este tăierea materialelor. Puteți tăia aproape orice cu un polizor unghiular, dar cel mai frecvent tăiat este metalul, zidăria, ceramica, plasticul și lemnul.

Discurile utilizate pentru separare se numesc discuri de tăiere. Au grosimi diferite, dar sunt mult mai subțiri decât un disc de polizat. Procesul este simplu: porniți aparatul și apăsați discul abraziv care se învârte în materialul pe care îl tăiați mai întâi de la capăt, nu frontal.

Puteți achiziționa discuri groase care nu se rup atât de ușor, dar acestea necesită mai multă forță, pe măsură ce eliminați mai mult material în proces. Discurile sunt adesea folosite în polizoare mari, unde un disc subțire nu ar rezista, deoarece dimensiunea diametrului său îl va face prea slab.

3. Netezire și lustruire

În timp ce discurile de polizare și tăiere îndepărtează materialul, roțile de netezire și lustruire sunt proiectate pentru a elimina aspectul și senzația nedorită a suprafeței. Acestea fac un finisaj aspru neted sau un material plictisitor sau colorat, luminos și clar, cu o culoare și o senzație uniformă.

Netezirea unui proiect se realizează prin discuri cu șmirghel. Acestea sunt concepute pentru a elimina un strat fin de pe suprafața materialului, lăsând în același timp un finisaj curat. De asemenea, sunt utile pentru rotunjirea muchiilor și a unghiurilor, pentru a le face mai curbate.

Lustruirea este un principiu similar, dar în loc de a folosi smirghel abraziv fin și particule de nisip, acestea folosesc un material mai moale, cum ar fi bumbacul și adesea o pastă cu particule fine care curăță suprafața.

Atât netezirea, cât și lustruirea necesită mai multă răbdare decât tăierea și șlefuirea pentru a obține rezultatul dorit, dar lasă un finisaj imaculat și accelerează procesul dureros de lent al lucrărilor de finisare manuală.