REŞIŢA – Cine trece prin faţa muzeului din Reşiţa, cu siguranţă se opreşte pentru o clipă în loc şi se întreabă ce-i cu bârnele alea acolo!
Bârnele aşezate într-o ordine gândită, dealtfel, de controversatul artist Dumitru Gorzo, în curtea Muzeului Banatului Montan, au stârnit deja trecătorilor curiozitatea, mirarea, nedumerirea, ridicări din umeri şi alte asemenea reacţii care nu pot traduce semnificaţia acelei „stive de lemne“, despre care unii au mai auzit, alţii nu.
Este vorba de o sculptură atipică numită „Gheorghe“, realizată de un artist la fel de atipic, Dumitru Gorzo, de loc din Ieud, consacrat tocmai graţie mesajelor pe care le transmite prin arta sa, considerată de unii controversată. „Gheorghe“ va sta o vreme la Reşiţa, după vernisajul de astăzi, de la ora 18.00, mai precis până la sfârşitul lunii august, fiindcă artistul a acceptat invitaţia primarului Ioan Popa, de a oferi reşiţenilor, cu prilejul aniversării celor 250 de ani de când Reşiţa a devenit cetate de foc, un alt fel de artă, un alt fel de cultură, un alt fel de a gândi şi a face Reşiţa următorilor 250 de ani.
Cât depre „Gheorghe“, artistul a făcut numeroase precizări în mass-media naţională şi internaţională cu privire la acest proiect, toate relatările centrându-l pe „Gheorghe“ în jurul casei bunicului său, care a plecat pe jos spre casă, după ce a ieşit din teribila închisoare de la Sighet, Gorzo gândind casa „ca prezență, ca loc ce te definește, ca spațiu de plecare și ca destinație“.
Artistul a declarat că, iniţial, a vrut să transforme casa în avion, apoi a construit un obiect arhitectonic ce crește dintr-un cub, trece printr-un zigzag de zece metri, pentru a sfârși într-un octogon: „Era nevoie de altceva, o construcție nouă care la prima vedere să nu însemne nimic și care să poată fi o sumă de lucruri. Pe mine mă face să mă gândesc la ritm și la gravitație, la construcţie, deconstrucție și reconstrucție, la multe, foarte multe straturi de istorie“.
Deci, dincolo sau mai presus de glumă, „adunătura de bârne“ e mult mai profundă decât am crede, iar Gorzo chiar şi-a luat casa strămoşească în spinare pentru a duce cu ea în lume mesajul unei arte înfipte în zorii altui gen de avangardism, pe care, noi, cei umili şi mai puţin ştiutori doar o întrezărim.
JCS-Alexandra Gorghiu