CARAŞ-SEVERIN – Este binecunoscută valoarea inestimabilă a morilor din Banatul de Munte, dar mai puţin ştiut este faptul că unele dintre ele pot fi văzute în marile muzee din România!
Spre exemplu, în Muzeul Astra din Sibiu, care deține una din cele mai impresionante colecții de mori din țară. Fie că vorbim de mori de vânt, mori de apă, manuale sau cu tracțiune cabalină, aduse din toate regiunile țării, vizitatorii au aici ocazia să descopere fascinanta lume a morăritului de odinioară. În patrimoniul acestui cunoscut muzeu se regăsesc două mori cu ciutură, una adusă de la Topleţ, iar cealaltă de la Svinița, judeţul Mehedinți. O altă moară din Banat expusă este originară din Sânpetru Mare (Timiș) şi, odinioară, funcționa nu pe apă, ci cu tracțiune animală.
Într-un alt muzeu, din Bucureşti, la Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti“, se află expuse două mori de apă, una provenind din Teregova, adusă la acest muzeu în anul 1961. O a doua moară de apă expusă este cea cu butoni, care provine din zona Plavişeviţei (localitate desfiinţată odată cu construcţia hidrocentralei de la Porţile de Fier, în comuna Dubova, judetul Mehedinti), moara fiind strămutată la Muzeul Satului din Bucureşti în anul 1969. De asemenea, printre alte instalaţii valoroase care se regăsesc la Muzeul Satului se numără şi o vâltoare originară din localitatea Borlova.
JCS-Nicoleta Moraru