Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Judeţul nostru este următorul care va fi amenajat, începând din luna iunie, în cadrul acestui impresionant proiect de promovare a bogăţiilor cultural-istorice şi naturale ale României. Avem mai mulţi kilometri decât oricare alt judeţ, dar mai e nevoie de 101.000 de euro!

Ambiţioasa iniţiativă a fost demarată în 2018, de Asociaţia Tășuleasa Social, şi urmărește amenajarea unui traseu turistic de aproximativ 1.400 km care străbate România de la Nord-Est la Sud-Vest, pornind de la Putna în Bucovina, traversând Transilvania până la Drobeta Turnu-Severin. Traseul este destinat tuturor iubitorilor de mișcare în natură, iubitorilor de pelerinaje pe jos, călare sau cu bicicleta.

„Județul Caraș-Severin este județul următor ce va fi amenajat anul acesta, începând cu luna iunie. Am constatat cu bucurie că oferta turistică și culturală al județului va atrage uriașul interes și numărul mare de turiști punând în valoare ruta ce trece prin județul dumneavoastră. Dorim foarte tare ca județul Caraș-Severin să fie reprezentat cum se cuvine pe harta Via Transilvanica, de aceea, traseul propus de noi va străbate 291 kilometri. Importanța Caraș-Severinului în ruta Via Transilvanica este mare deoarece este județul cu cel mai mare număr de kilometri din cele zece judeţe pe care le străbate. Comunitățile ar putea profita foarte bine de acest traseu turistic, de pe urma drumeților care îl vor străbate, dar și a infrastructurii pe care această magistrală o poate dezvolta în beneficiul locuitorilor“, transmite Alin Uhlmann Ușeriu, președintele Asociaţiei Tășuleasa Social, într-o scrisoare remisă redacţiei noastre.

Din cei 291 de kilometri de traseu din judeţul nostru, 190 sunt deja finanţaţi, „pentru că Via Transilvanica funcționează din sprijinul și contribuțiile sponsorilor, firmelor private sau persoanelor fizice, pentru a găsi resurse necesare financiare restul de kilometri, trebuie să ne bazăm pe comunitatea locală, interesată de acest proiect. Suma necesară este de 101.000 euro. O mie de euro pe kilometru este calculul folosit de noi în cei 800 de kilometri finalizați. Modalitatea de a sprijini eforturile asociației noastre este de a achiziționa kilometri de pe viitorul traseu ce va parcurge județul. În acest sens, vă propunem un parteneriat cu Asociația Tășuleasa Social, organizatorul proiectului Via Transilvanica, parteneriat ce să faciliteze realizarea «drumului care unește»“.

Alin Uhlmann Ușeriu ne-a asigurat că „asociaţia noastră se va implica trup și suflet – ca până acum – la menţinerea acestui proiect în zona strict privată prin utilizarea fondurilor și facilităţilor primite de la donatori-companii și persoane individuale, la identificarea și cartografierea traseului, marcarea completă, documentarea și realizarea ghidurilor drumeţului pentru fiecare segment, comunicarea permanentă la nivel naţional și international pentru a ridica gradul de cunoaștere și implicit creșterea anuală a numărului drumeţilor. Am toată convingerea și încrederea că acest proiect naţional odată finalizat, poate singurul de această anvergură din ultimii 30 de ani, realizat din inițiativă și cu fonduri private, non-profit, va contribui decisiv la dezvoltarea localităţilor prin care trece și la creșterea unei imagini pozitive a ţării noastre. Vă invit să fiţi alături de noi, de voluntari, de donatori și contribuitori pe acest drum!“.

JCS-A.M.