Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Şeful administrativului reşiţean vrea şi festivalul Custom, şi spectacole pentru fiecare etnie în parte, în Centrul Civic!

În contextul evenimentului „Reşiţa 250“, Ioan Popa, primarul municipiului, preciza: „Avem o serie de activităţi pe care le-am propus într-un calendar, am aşteptat să realizăm brandul de oraş şi să realizăm practic o siglă de Reşiţa 250, ca să ne putem folosi de ea în materialele noastre de aniversare. Ca şi priorităţi, una dintre ele ar fi săptămâna multiculturală la Reşiţa, care se va întâmpla în perioada de final de iunie, început de iulie – între Sfinţii Petru şi Pavel şi 3 iulie –, în care vom inaugura un eveniment în care sper eu să devină consacrat în următorii ani. În fiecare zi vom avea spectacole de muzică, tradiţie, artă culinară din zone de pe Clisură. Sunt sârbi, cehi, croaţi, nemţi şi unguri, în fiecare zi o etnie să aibă un spectacol în zona centrală a oraşului, pentru că practic aproape toate aceste etnii sunt legate de 250 de ani de foc nestins!“.

Edilul a subliniat că toate aceste etnii nu ar fi fost atât de prezente aici fără industria din municipiu: „Dacă nu era startul industrial al Reşiţei, nu am fi avut toate aceste etnii în zona Banatului de Munte“.

Iar asta nu e tot! Municipalitatea reşiţeană nu e pregătită să renunţe definitiv la Custom, festival pe care l-a dorit împământenit ca o tradiţie. „În afară de asta, noi vom încerca să facem «Custom»-ul, a completat Nelu Popa. Am stabilit asta şi dacă normele şi legea ne vor lăsa, pe partea de Covid, îl vom face indiferent că-i cu 500 de oameni, cu o mie, cu cât ne-or lăsa în perioada primei decade din iulie“.

Lista activităţilor organizate în contextul „Reşiţa 250“ continuă şi cu alt gen de manifestări. „Mai sunt activităţi, profesorul Graf, istoricul de la Universitatea «Babeş Bolyai» din Cluj, are câteva simpozioane pe partea de istorie industrială în Europa, tot cu ocazia a 250 de ani de foc nestins. Mai sunt şi alte evenimente care se vor derula pe tot parcursul anului. Sperăm ca undeva în septembrie să avem statuia maestrului Lucaci gata. A fost o comisie care a degajat soluţia finală pentru cine va realiza această statuie pe care o vom pune în proximitatea fântânii (sculptorul Ștefan (Luigi) Varga – n.r.). Şi, tot aşa, vom avea o serie de evenimente mai mici, pentru că nu putem face ceva mare având în vedere pandemia“, a concluzionat Nelu Popa.

JCS-A.M.