REŞIŢA – Un cărăşean, Gheorghe Herdean, ne-a spus ce au păţit, el şi soţia, cu un medic de la Spitalul Judeţean şi cum s-a trezit cu COVID, deşi testele le-au ieşit negativ. Omul a vrut ca povestea să o afle autorităţile şi toată lumea!
Mulţi dintre cărăşenii care au trecut pe la corturile de preluare a urgenţelor, amplasate în curţile spitalelor, s-au pomenit internaţi fără voia lor, diagnosticaţi cu COVID-19. Cei mai mulți au luat-o de bună, alţii au intuit că ceva nu e în regulă, însă un caz aparte petrecut în luna martie ne-a fost relatat tocmai pentru că ceea ce s-a întâmplat a fost prea direct şi prea pe faţă ca omul să lase lucrurile aşa, fără să fie dezvăluite. Persoana se numeşte Gheorghe Herdean, este din Bocşa Română, are 72 de ani şi nu are nevoie de protecţia anonimatului.
Ne-a vizitat la redacţie şi ne-a povestit cum s-au pomenit cu COVID-ul pe cap, şi el şi soţia sa, fără să fie confirmaţi pozitiv (la Spitalul Judeţean de Urgenţă Reşiţa, Staţionar I): „În data de 4 martie am venit la Reşiţa, în curtea spitalului, unde mai erau vreo 4 – 5 persoane. Am stat vreo oră şi ceva, acolo până să ajungem la rând. O asistentă ne-a întrebat dacă dorim testul, l-am făcut şi eu şi soţia, au ieşit negativ, le-am mai făcut o dată şi tot negativ au ieşit. Ne-au făcut şi analizele de sânge şi au vrut să facem şi radiografie“.
Bocşeanul a povestit că a refuzat să mai meargă şi la raze, explicându-i asistentei care s-a ocupat la corturi de el şi de soţia sa că cei de la Timişoara nu-i recomandă expunerea la raze de prea multe ori: „Eu i-am zis că merg de vreo 14 ani la Timişoara, la Victor Babeş, iar cei de acolo mi-au zis să nu fac mai mult de două raze. Asistenta ne-a zis să nu plecăm, iar după vreo 20 de minute revine şi ne spune că doamna doctor vrea să vorbească cu noi. Doctoriţa ne-a spus că ar trebui să ne internăm o zi, două, că nu-i place cum stăm cu plămânii şi mai trebuie să facem şi alte investigaţii. Eu i-am spus că am bronhopatie cronică obstructivă de 14 ani şi mai am şi probleme cu prostata şi că nu pot să mă internez. Atunci ea a răbufnit: «Păi dacă nu vreţi, atunci vă trec la Covid!». «Cum să mă treceţi la Covid?» am întrebat-o eu, iar ea a răspuns sec: «Păi, că aşa vreau eu!»“.
Bocşeanul nostru şi-a continuat relatarea, povestind că i s-a dat o reţetă pentru Covid-19, în care îi erau prescrise vitamine. Nimic nou, mulţi au povestit la fel, însă a doua zi omul se trezeşte cu un telefon de la DSP, fiind raportat şi el şi soţia cu Covid-19, pentru că trebuiau să intre în carantină pentru 14 zile. Cum să nu te revolţi să auzi aşa ceva, oamenii au stat şi în carantină, de frica amenzii, dar n-au mai rezistat să nu spună lumii ce se întâmplă, de fapt, în această pandemie care ne-a dat vieţile peste cap. Că virusul acesta există, nu mai e nici un dubiu, că face ravagii şi ucide organismele slabe, iar ne-am convins. Dar cum să nu dai, totuşi, dreptate oamenilor când comentează negativ, maliţios uneori, referitor la cifrele raportate zilnic, cifre pe care şi noi le preluăm şi le publicăm în cotidianul nostru. Nu mai poţi concluziona pur şi simplu „No comment!“, fiindcă este de comentat, e şocant!
Am încercat să aflăm un punct de vedere din partea respectivei doctoriţe, însă nu a răspuns la apelurile noastre telefonice, nereuşind să o contactăm până la închiderea ediţiei.
Dacă există internaţi forţat este grav. Iar dacă unii dintre eroii noştri, pentru că medicii chiar au fost eroii acestei pandemii, fac aşa ceva din motive ştiute doar de ei atunci este grav, iar autorităţile ar trebui să se sesizeze.
Managerul Spitalului Judeţean, Alina Stancovici, ne-a spus că îl roagă pe domnul Herdean să depună o sesizare în scris pentru că unitatea medicală din Reşiţa nu este feuda vreunui medic. „Pacientul care face relatările este îndreptăţit să facă acest lucru. Îl invit la sediul unităţii sanitare pentru a purta o discuţie cu dânsul şi pentru a depune o sesizare în scris faţă de aspectele relatate. Cine a greşit va răspunde de faptele sale. Profesia medicală este delicată, ea cere profesionalism şi dăruire. Înţeleg presiunea fizică şi psihică a personalului medical, dar nu putem parafa diagnostice după bunul plac şi nici după felul în care ne supără un pacient sau altul. Pe de altă parte un lucru este cert: de fiecare dată trebuie să tratăm pacientul aşa cum am dori să fim trataţi noi sau cei dragi ai noştri. Spitalul este al nostru, al tuturor, nu este feuda cuiva. Spitalul trebuie să aibă medici, nu grofi! Aviz celor care se simt grofi ai lumii medicale din Banatul de munte!“, ne-a declarat managerul SJU, Alina Stancovici.
JCS-Alexandra Gorghiu