Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Un proiect eolian din Caraş-Severin a fost preluat recent de divizia locală de producţie regenerabilă a grupului italian ENEL!

Proiectul de 420 MW a intrat în componenţa Enel Green Power România, prin preluarea a șase producători de electricitate verde. Două dintre firmele vizate de Enel Green Power au fost înființate în 2019 și 2020, fiind înregistrate în municipiul Caransebeș, în prezent, fiind în derulare procedurile de obținere a aprobărilor legale pentru construcția a două parcuri eoliene în judeţ, cu puteri instalate maxime de 220, respectiv 200 MW.

Unitățile de producție vor fi dotate și cu sisteme de stocare de tip hală sau container, care vor avea ca rol „înmagazinarea totală a energiei produse de turbinele eoliene și injectarea acesteia în rețea în momentele în care vântul este mai slab sau nu sunt îndeplinite anumite condiții suplimentare“, potrivit documentelor oficiale analizate de Profit.ro. Potrivit sursei citate, proiectul presupune și construcția unei substații de transformare pentru ridicarea tensiunii turbinelor la 110 kV, care va fi racordată la o stație de transformare 110/400 kV dar „singura disfuncționalitate este în ceea ce privește drumurile de exploatare, acestea nu sunt dimensionate pentru a suporta accesul mașinilor de mari dimensiuni ce transportă echipamentele în vederea construirii parcului eolian“, se mai arată în documentele citate, unde se propune reabilitarea și consolidarea respectivelor drumuri, de folosință agricolă.

Parcurile eoliene vor fi amplasate în extravilanul comunelor Ciclova Română, Ciuchici și Răcășdia.

JCS-N.M.