CARAŞ-SEVERIN – Tabăra dedicată copiilor cu nevoi speciale, „Zâmbete pe schiuri“, organizată de Asociaţia Muntele Mic Extrem, a implicat la ediţia din această iarnă şi jandarmii montani!
Ineditul celei de-a VI-a ediţii a taberei, sezonul 7, a constat în implicarea jandarmilor Postului Muntele Mic, pentru că şi povestea lor începe să se scrie frumos încă de astă vară, când a fost înfiinţat din ordinul fostului ministru al Afacerilor Interne, Marcel Vela.
În perioada 14 – 19 februarie, 22 de copii cu autism din Galaţi au participat pentru al şaselea an consecutiv la proiectul „Zâmbete pe schiuri“, creat de Ciprian Gaica, din Caransebeş, „Super Eroul“ acestor copii cu nevoi speciale. Scopul proiectului este acela de a integra în societate copiii cu dizabilităţi şi de a contribui la dezvoltarea sistemului de protecție a celor abandonați. Aceşti copii autişti din Galaţi, împreună cu părinţii lor, susţinuţi de diverse firme şi sponsori, străbat an de an toată ţara pentru noi progrese în lupta lor cu autismul, pentru a demonstra, cu fiecare pas făcut înainte, că da, se poate. E posibil ca prin sport să fie dărâmate toate barierele, sloganul lor „sport pentru toți și toți pentru sport”, să fie asociat dreptului de a fi diferit pentru a aduce şi „zâmbete pe schiuri“.
În această perioadă, în staţiunea Muntele Mic, peisajul montan de poveste a fost brăzdat de atmosfera animată şi veselia celor veniţi să se bucure zăpadă, aer curat şi, evident, de schi. Din mulțimea de copii prezenți în stațiune, nimeni nu și-a dat seama că printre ei sunt și copii şi tineri cu anumite dizabilități, tocmai fiindcă aceştia au dat dovadă că pot să-și depășească limitele.
Jandarmii montani i-au vizitat într-una din aceste zile de tabără, cu acest prilej, plutonierul Cristian Brecica prezentându-le demonstrativ un exercițiu cu câinele său, dar și materiale din dotarea unui jandarm montan. Copiii au avut posibilitatea să se joace cu câinele, să-l hrănească și chiar au participat activ la un exercițiu de căutare-salvare a unei persoane. Alături de voluntarii Asociației Muntele Mic Extrem, plutonierul a participat și la lecția de schi, reușind să aducă zâmbetul pe buze copiilor care, cu ajutorul lor au învățat să schieze.
„Poate de multe ori stigmatizați, acești copii sunt normali și nu avem dreptul să-i marginalizăm. Ei au aceleași drepturi și au nevoie de implicarea noastră, a tuturor, să poată să crească și să se dezvolte“, este mesajul îndemn adresat întregii societăţi de jandarmii montani, pentru susţinerea acestor demersuri.
JCS-Alexandra Gorghiu