REŞIŢA – O nouă mişcare sindicală a avut astăzi loc în faţa Prefecturii, de astă dată mai multe sindicate cărăşene afiliate Federaţiei Publisind protestând împotriva Guvernului. Protestul a fost extrem de gălăgios, aproximativ 60 de sindicalişti cărăşeni, dotaţi cu vuvuzele, pichetând timp de două ore, între 10.00 şi 12.00, Instituţia Prefectului!
Aceştia s-au alăturat unor proteste similare desfăşurate miercuri dimineaţa la Cluj şi la Iaşi, precum şi în faţa Guvernului, la Bucureşti. Reamintim că Federaţia Publisind a început protestele încă din 31 decembrie 2020, când Guvernul a anunţat îngheţarea salariilor, la Reşiţa protestând în faţa Prefecturii sindicalişti afiliaţi acestei federaţii, de la Poliţia de Frontieră. Din timp în timp, sindicaliştii au strigat „Hoţii, hoţii!“, vuvuzelele răsunând neîncetat până la ora 12.00 în Centrul Civic.
Reprezentanţii mai multor sindicate afiliate Publisind au purtat discuţii cu prefectul judeţului, Cristian Gâfu, care a considerat că se impune o analiză riguroasă a modului de salarizare a sectorului bugetar, precum şi o inventariere a sporurilor, deoarece există o inechitate în ceea ce priveşte grila de salarizare şi cuantumul sporurilor.
După aceste discuţii, Roland Şoavă – vicepreşedinte Publisind, preşedinte sindicat Agenţia de Protecţie a Mediului, a expus pe scurt în ce constau nemulţumirile sindicaliştilor: „Principalele revendicări sunt legate de nerespectarea legilor, respectiv neaplicarea legii 153, nerespectarea legii pensiilor, care spune clar că indexarea pensiilor se face în funcţie de rata inflaţiei şi salariul minim pe economie, ţinând cont de creşterea preţurilor şi de inflaţie. Acest Guvern nu pune în aplicare aceste legi, ca atare noi vom continua protestele până când doleanţele şi revendicările noastre vor fi ascultate şi puse în practică. Nu cerem decât aplicarea unor legi făcute de clasa politică în Parlamentul României. Dacă clasa politică dă semnalul acesta, că face legi numai de dragul de a face, înseamnă că nu-şi merită locul în Parlament şi trebuie să-şi dea demisia. Dacă faci o lege în România şi n-o aplici, reamintesc că legea 284 a fost publicată în Monitorul Oficial în 2010 şi niciodată n-a fost pusă în practică. Venim cu legea 153 şi ne oprim la jumătatea legii, mai erau 2 ani ca toate salariile să fie ajustate şi toţi cei din sistemul bugetar să avem salarii echitabile, dar acest Guvern opreşte şi aceste salarii. Ca atare, protestele noastre vor continua până când se vor pune în practică aceste legi“.
Din partea Sindicatului Europol – Filiala Caraş-Severin Poliţia de Frontieră, Rodica Târnovan a declarat: „Domnul prefect, fiind reprezentantul Guvernului în teritoriu, nu are foarte multe atribuţii în legătură cu ceea ce cerem noi, suntem conştienţi de asta, dar am depus un memoriu şi sperăm să transmită mai departe doleanţele noastre“.
Reprezentanta Sindicatului Unisind Cărăşana Asistenţă Socială, Florentina Mariana Botoş, a susţinut doleanţele colegilor săi: „Noi nu dorim să ni se plafoneze salariile, avem colegi care lucrează mult şi se ştie că în domeniul asistenţei sociale au fost întotdeauna salariile foarte mici şi, în continuare, nu avem salarii exagerat de mari. Nu dorim să ni se plafoneze salariile, mă refer la acea categorie la care nu s-au mărit salariile, conform legii până în 2022 ar trebui să crească. De asemenea, vrem să nu ni se taie din sporuri, fiindcă o să rămânem cu salarii foarte mici, asistenţa socială fiind cea mai defavorizată în acest sens“.
La discuţiile cu conducerea Prefecturii a mai participat şi Cristina Popa, membru în Biroul Executiv al Sindicatului Grefei Judiciare Dicasterial, care a prezentat cererile grefierilor cărăşeni. Instituţia Prefectului a realizat deja demersurile către ministerele de resort, în legătură cu memoriul înaintat de sindicalişti.
JCS-Alexandra Gorghiu