BĂILE HERCULANE – Via Ferrata Herculane este un proiect despre un traseu montan dotat pe întreaga lungime cu structuri metalice care permit persoanelor mai puțin experimentate în domeniul alpinismului să parcurgă în siguranță trasee asemănătoare celor de alpinism. Astfel de trasee sunt la mare căutare în străinatate, iar în ultimii ani au început să se dezvolte și în România!
Proiectul Via Ferrata Herculane a fost inițiat de consilierul local liberal Doru Coșei și de Cătălin Sutoi, cu susținerea preșeședintelui CJ, Romeo Dunca și a primarului Cristian Miclău. Şi cum îi stă bine judeţului nostru, Via Ferrata Herculane a rămas la stadiul de proiect. De ce? Pentru că administraţia Parcului Domogled – Valea Cernei a respins avizarea motivând că prin acest proiect se pune în pericol siguranţa turiştilor, se deranjează stâncăriile din zonă şi se aglomerează potecile cu prea mulţi vizitatori. Asta după ce, recent, aceeaşi administraţie a avizat un proiect similar în zona peretelui „Amfiteatru“ .
De ce unul a fost bun şi altul nu, habar n-am. Poate că două proiecte într-adevăr aduc prea mulţi turişti pe poteci într-o staţiune deja copleşită de numărul de vizitatori, care sunt la rândul lor copleşiţi de multitudinea de activităţi pe care le pot derula în magnificul sejur de la Herculane. Doar se ştie că această staţiune atrage anual milioane de turişti, mai ceva ca Barcelona! Şi asta fără vreo Sagradă sau mai ştiu eu ce drăcovenie. E timpul să lăsăm Herculanele să mai respire, domnule! Să mai stea şi turiştii ăştia pe la casele lor şi să nu ne mai invadeze potecile. Nu de alta, dar pe lângă că-şi pun viaţa în pericol practicând alpinismul, mai şi deranjează stâncăria!
Coco Galescu, unul din cei mai experimentaţi alpinişti români, cu ascensiuni pe munţi a căror înălţime pun pariu că cei de la administraţia Parcului Domogled – Valea Cernei nici nu o ştiu, s-a alăturat acestui proiect, încercând să-şi aducă aportul experienţei şi cunoştinţelor în domeniu. N-a contat, dă-l naiba şi pe ăsta! Să meargă el acolo în Himalaya, nu pe Valea Cernei, şi să amenajeze acolo trasee. Să-i înveţe pe nepalezi cum se face turismul pentru alpinişti, că noi oricum ştim mai bine. Şi la o adică, nici n-avem nevoie.
Auzi domnule, cum să aglomerezi potecile staţiunii? Păi ce facem aici? Vrem să devenim ca alte destinaţii turistice adevărate, să nu mai avem unde arunca o ţigară pe jos de atâţia vizitatori, sau să rămânem în simplitate, contemplând în sărăcie măreţia şi frumuseţea locurilor din această zonă?
JCS-Nina Curița