REŞIŢA – Proiectul de artă stradală la care artistul plastic Marian Truţulescu lucrează de câteva săptămâni în parcul din zona „Inelarului“, în Micro III, se apropie de final. Picturile murale acoperă o suprafaţă de peste 400 mp, artistul nefiind încă hotărât cum să intituleze lucrarea, oscilând încă între „Aspiraţie“ şi „Ascensiune“!
Pentru a înţelege acest spectacol suprarealist de artă urbană, reprezentat de păsări flamingo sau un peşte fantastic ce pare că pluteşte în aer, Marian Truţulescu, profesor la Liceul de Arte „Sabin Păuţa“, a explicat: „ Este o lucrare cu un subiect ușor suprarealist, ideea ridicării din mica noastră lume, fie pe propriile picioare, fie ajutați de alții, către noi lumi, către ceva mai bun. Flamingo este pasărea simbol a renașterii și vindecării. Dacă ești o persoană intuitivă, optimistă și aptă de explorarea oricărei situații create, dacă ești o persoană extrem de competitivă, nu te mulțumești niciodată cu locul doi, acest simbol ți se potrivește de minune. La fel cum dragostea este o parte a vieții tale, pe care o tratezi cu multă seriozitate, flamingo întruchipează senzualitatea și partea romantică a vieții, mereu pasională. Pe de altă parte, peștele este, pe lângă atribuirea unor semnificații spirituale, un simbol al norocului, belșugului și al puterii de reușită. Ipostaza creată sugerează nevoia de aspirație, de inspirație, de atingere a unor scopuri, în cazul aceasta de ordin estetic. Dinamica compoziţiei este dată de elementele ce atribuie subiectului tente suprareale. Gâturile păsărilor flamingo curcubeu (strânse ca într-un nor de optimism) sunt continue, până în afara câmpului vizibil. Picioarele «scară» ale păsării, pe care toată lumea o cunoaște drept flamingo, ating pământul, semn al legăturii cu lumea reală dar și dorința de evadare. Ca privitor poți la fața locului să te «cațeri» pe această scară și, în poza pe care ai făcut-o, să te vezi într-o lume imposibilă, virtuală, a fantasticului. Peștele, ai cărui solzi texturați în tot felul de semne grafice, este în eter, el plutește nu înoată, atras de farmecul gândurilor optimiste, pozitive. Culorile întregesc scena dinamică fiind în contrast sau sugerând ideea unei scene tridimensionale cu accente fantastice. Liniile, cercurile, petele dispuse organizat dau vibrație și stârnesc privitorul“.
Îl predispun cu siguranţă la visare, putem completa, imaginându-se într-un paradis exotic, greu accesibil în realitate, mai ales în plină pandemie.
JCS-Alexandra Gorghiu