Caraş-Severin, Romania

ADVERTORIAL. Efectuarea unui test de sarcină la domiciliu poate fi deranjantă, mai ales dacă nu ești sigură că poți avea încredere în rezultate. Iată când și cum să faci un test de sarcină la domiciliu pentru a beneficia de rezultate cât mai corecte, precum și câteva dintre posibilele capcane ale testării la domiciliu.

Când ar trebui să fac un test de sarcină acasă?

Multe teste de sarcină la domiciliu susțin că sunt corecte încă din prima zi a unei menstruații pierdute sau chiar înainte. Cu toate acestea, este posibil să obții rezultate mai precise dacă așteoți până după prima zi a menstruației pierdute.

De ce să aștepți? La scurt timp după ce un ovul fertilizat se atașează de mucoasa uterină (implantare), se formează placenta și ea produce hormonul gonadotropină corionică umană (HCG). Acest hormon pătrunde în fluxul sanguin și în urină.

La începutul sarcinii, concentrația de HCG crește rapid – dublându-se la fiecare două până la trei zile. Cu cât faci mai devreme testul de sarcină acasă, cu atât ar putea fi mai greu pentru test să detecteze HCG.

Reține că momentul ovulației poate varia de la o lună la alta, iar ovulul fertilizat se poate implanta în uter în momente diferite. Acest lucru poate afecta momentul producerii HCG și când poate fi detectat. Dacă menstruația este neregulată, s-ar putea să calculezi greșit momentul.

Cât de precise sunt testele de sarcină la domiciliu?

Multe teste de sarcina la domiciliu susțin că sunt 99% precise. Cu toate acestea, testele de sarcină la domiciliu diferă în ceea ce privește capacitatea de a diagnostica sarcina la femeile care au ratat recent o menstruație. Dacă ai un test negativ, dar crezi că ai putea fi gravidă, repetă testul la o săptămână după menstruația pierdută sau discută cu furnizorul de servicii medicale.

Ar putea medicamentele să interfereze cu rezultatele testelor?

Medicamentele pentru fertilitate sau alte medicamente care conțin HCG pot interfera cu rezultatele testelor de sarcină la domiciliu. Cu toate acestea, majoritatea medicamentelor, inclusiv antibioticele și pilulele contraceptive, nu afectează precizia testelor de sarcină la domiciliu.

Ar putea fi greșit un rezultat pozitiv?

Deși este rar, este posibil să obții un rezultat pozitiv dintr-un test de sarcină la domiciliu atunci când nu ești de fapt gravidă. Acest lucru este cunoscut ca un fals pozitiv.

Un fals pozitiv s-ar putea întâmpla dacă ai avut o pierdere de sarcină la scurt timp după ce ovului fertilizat s-a atașat la mucoasa uterină (sarcină biochimică) sau dacă faci teste de sarcină prea curând după ce ai luat un medicament pentru fertilitate care conține HCG. O sarcină ectopică, menopauza sau probleme cu ovarele pot contribui, de asemenea, la rezultatele înșelătoare ale testelor.

Ar putea fi greșit un rezultat negativ?

Este posibil să obții un rezultat negativ dintr-un test de sarcină la domiciliu atunci când ești de fapt gravidă. Acest lucru este cunoscut ca un fals negativ. S-ar putea să obții un fals negativ dacă:

Faci testul prea devreme. Cu cât mai devreme, după o menstruație pierdută, faci un test de sarcină acasă, cu atât este mai greu pentru test să detectezi HCG. Pentru cele mai precise rezultate, repetă testul la o săptămână după o menstruație ratată. Dacă nu poți aștepta atât de mult, cere medicului un test de sânge.

Verifici rezultatele testelor prea curând. Acordă timp testului pentru a lucra. Ia în considerare setarea unui cronometru conform instrucțiunilor pachetului.

Folosești urină diluată. Pentru cele mai precise rezultate, fă primul test dimineața – când urina este cea mai concentrată.