REŞIŢA – Între două proiecte regizorale, cunoscutul regizor reşiţean pregăteşte terenul pentru alt proiect, organizând un casting pentru rolurile copiilor!
După ce a lucrat de zor în această toamnă la documentarul TV pe care îl face despre aniversarea în 2021 a 250 de ani de industrie la Reşiţa, regizorul Sabin Dorohoi s-a apucat de lucru la un lungmetraj: „Începem pregătirile pentru un nou proiect de film pe care îl vom produce în Banat anul viitor. Va fi primul meu film artistic de lungmetraj. La noi se numeşte „debut“. Astfel, căutam doi copii talentaţi din Timişoara sau Reşiţa pentru roluri în film. Un băiat de 10 ani şi o fetiţă de 5 anişori. Fetiţa trebuie să vorbească foarte bine germana. Cine cunoaşte copii bănăţeni talentaţi care vor sa joace în filme când vor creşte mari, acum e o şansă bună de a se face cunoscuţi“.
Conform regizorului, copiii trebuie să locuiască într-unul din cele două municipii menţionate, pentru a putea veni la filmări. De asemenea, vârsta copiilor e importantă, pentru a se integra în scenariu. Băiatul trebuie să fie foarte natural în fața camerei și fetița trebuie să fie vorbitoare nativă de limba germană sau să cunoască foarte bine această limbă. Potrivit firului epic al scenariului, „personajul principal al filmului este o mamă care îngrijește o bătrână în Germania și totodată s-a atașat de micuța nepoțică a acesteia, o fetiță veselă de 5 anișori. Femeia are un băiat de 10 ani în România care fuge de acasă de dorul ei și astfel începe intriga filmului“.
Înscrierile pentru casting se fac până în data de 23 decembrie 2020, iar cei care vor să participe trebuie să fie foarte atenţi la regulamentul postat pe pagina oficială www.wtscinema.com și să urmeze cei trei pași care sunt descriși acolo. Copiii trebuie să trimită pe e-mail sau Whatsapp un acord semnat al părinților și să se filmeze cu telefonul cum povestesc o scurtă întâmplare cu mama. „Din experiența altor proiecte, subliniază Sabin Dorohoi, recomandăm celor care doresc să participe la concursul de casting să se înscrie cât mai repede și să nu aștepte să se apropie data limită, de 23 decembrie 2020“.
Noul proiect este acest lungmetraj despre dramele copiilor ai căror părinți lucrează în străinătate, filmările urmând să fie realizate în 2021, în Banat. Filmul artistic continuă tematica socială pe care regizorul a abordat-o în cunoscutul scurtmetraj „Calea Dunării“ şi în videoclipul „Voltaj – De la Capăt“, care a reprezentat România la Eurovision Viena 2015. Doar că de această dată va fi un film de lungmetraj, mult mai elaborat și mai complex comparativ cu scurtmetrajul, a mai precizat Sabin Dorohoi.
Pe lângă faptul că cei aleşi vor primi o remuneraţie simbolică (suma va fi cunoscută după anunţarea câştigătorilor concursului de casting), aceştia au şansa de a juca într-un film cu potenţial internaţional de promovare, care le va face cunoscut talentul. Pentru rolul băiatului, un avantaj în plus la selecţie îl au cei care ştiu să şi cânte frumos, pentru că există posibilitatea ca pentru promovarea filmului să fie lansat şi un videoclip muzical ( cum s-a procedat cu filmul „Calea Dunării“) şi o piesă în care să cânte Ionuţ, cel care va interpreta acest rol.
Concursul de casting pentru rolurile Ionuț și Martha are trei etape. În prima etapă vor fi aleşi şase finalişti, respectiv trei băieţi şi trei fete, în urma vizionării filmuleţelor de 1 minut. În etapa a doua, cei şase finalişti vor fi anunţaţi până la finalul lunii ianuarie 2021 pentru proba finală care va fi online. În cea de-a treia etapă, după proba online vor fi aleşi cei doi copii care îi interpreta pe Ionuţ şi pe Martha, adică din şase concurenţi rămaşi în cursă vor rămâne doi, care vor juca în film.
Repetiţiile pentru filmări vor fi organizate în ianuarie şi februarie, aproximativ 2 – 3 ore pe zi, în funcţie de programul copiilor. Acestea sunt necesare pentru ca cei doi copii să se acomodeze cu rolurile. Filmările se vor desfăşura în Reșița, Bocșa, Dubova și Timișoara. Vor dura în jur de 10 zile, în perioada martie – aprilie 2021. Durata unei zile de filmare este de aproximativ 12 ore, cu pauze. Acolo unde va fi nevoie, organizatorii vor oferi transportul și cazarea pentru copil, alături de un părinte. În timpul filmărilor se vor respecta normele de protecție sanitară care vor fi în vigoare la acea dată, pentru a proteja întreaga echipă de pandemia Covid-19.
JCS-Alexandra Gorghiu