BOZOVICI – Cei doi medici pensionari care asigurau urgenţele s-au retras, iar întreruperea asistenţei medicale înseamnă mai multe ambulanţe pe drum şi urgenţe în plus pentru Spitalul Judeţean!
Vizita recentă în Valea Almăjului a şefului judeţului, Romeo Dunca, însoţit de medicul Paul Purea, preşedintele Consiliului de Administraţie al Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa, a reprezentat pentru almăjeni o nesperată şansă de a rezolva probleme stringente, cum ar fi situaţia spitalului din Bozovici: „Avem o problemă serioasă legată de deficitul de medici, fiindcă cei doi medici internişti pe care i-am avut sunt amândoi pensionari şi nu mai vin la lucru, a spus primarul comunei Bozovici, Adrian Sergiu Stoicu. Doamna doctor Popiști s-a îmbolnăvit de COVID-19, a stat în izolare, are o vârstă şi nu mai vrea să vină. În urma vizitei în Almăj a preşedintelui Consiliului Judeţean, Romeo Dunca, şi a doctorului Paul Purea, s-a găsit o variantă, am înţeles că vrea să comaseze cele două secţii de Interne de la Reşiţa, pasul următor e să fac un centru de Primiri Urgenţe. Cei doi medici de la noi au avut aproximativ 5000, 6000 de consultaţii pe an. Acei pacienţi, dacă nu erau la Bozovici, mergeau la Spitalul Judeţean şi aglomerau şi mai mult Urgenţele la Reşiţa. Nu mai zic de transportul bolnavilor la Reşiţa, de câteva săptămâni, de când nu mai este doamna doctor, trei ambulanţe sunt tot timpul plecate, inclusiv SMURD-ul. Deci, s-ar degreva mult cei de la Reşiţa şi nu le-ar mai aglomera activitatea acolo cu urgenţele de la Bozovici“.
O soluţie locală pentru funcţionalitatea spitalului
Prin înfiinţarea Asociaţiei „Sănătate pentru Almăj“, tot ce ţine de plata salariilor personalului şi întreţinerea spitalului se asigură din cotizaţiile lunare ale UAT-urilor de pe raza comunei Bozovici: „Noi avem o asociaţie în care sunt incluse toate primăriile, explică Adrian Stoicu. Prin intermediul acestei asociaţii susţinem asistenta, inclusiv pe doctorul Miculescu l-am plătit noi, plus tot ce ţine de partea de întreţinere, respectiv personalul auxiliar, portari, femeie de serviciu, curentul l-a suportat Primăria, ca autoritate locală şi cei de pe raza comunei Bozovici. E vorba de Asociaţia „Sănătate pentru Almăj“, care e formată din comunele din Valea Almăjului, adică Bozovici, Lăpuşnicu Mare, Şopotu Nou, Dalboşeţ, Bănia, Eftimie Murgu, Prigor şi Lăpuşnicel. Fiecare UAT cotizează câte 1500 lei pe lună, acum am mărit cotizaţia la 2000 lei. Consider că şi DSP-ul şi Ministerul Sănătăţii ar trebui să înţeleagă că este nevoie de aceste spitale zonale. Până şi varianta centrului de Primiri Urgenţe, care funcţionează 24 de ore din 24, e cineva acolo. Tot ce înseamnă internări sau cazuri grave, oricum se duceau la Reşiţa, dar urgenţele, cum ar fi o cădere de tensiune, i-ai pus o perfuzie, ai stabilizat pacientul, avem o salvare, şi domnul Dunca a fost impresionat de spital, cum e întreţinut. Chiar e curat, eu l-am întreţinut în aceşti 8 ani, tot ce a ţinut de mici reparaţii, inclusiv centrala am donat-o eu şi un agent economic acum vreo 6-7 ani, dar sunt deja vechi şi nu fac faţă. Am înţeles că la Reşiţa vor să scoată centrala pe lemne de la Staţionarul II, o centrală pe care o au de 4-5 ani montată, dar pe care n-au folosit-o niciodată. Decât să stea acolo, mai bine o folosim noi aici, la Bozovici, eu mă ocup de transport, de montaj“.
JCS-Alexandra Gorghiu