ADVERTORIAL. Activități precum desenul și coloratul sunt asociate celor mici și s-a demonstrat că îi ajută să se exprime, să se relaxeze și să-și antreneze creativitatea. Cu toate acestea, ele nu sunt singurele.
Adulții, deși sunt mai reticenți în a lua creioane colorate, obțin, de asemenea, beneficii mari și ce idee mai bună decât să ia, împreună cu cel mai mic din casă, sau fiecare pe cont propriu, creionul, vopseaua sau pensula. Psihologul clinic Amaya Terron amintește că există diferite teste în psihologie care folosesc desenul ca o modalitate nu numai de a evalua, ci și de a trata anumite conflicte inconștiente care trăiesc înrădăcinate la adult fără a ieși la lumină, tocmai pentru că nu găsesc calea corectă. „În aceste cazuri, desenul ca expresie artistică și non-verbală este de mare ajutor”, subliniază expertul.
Fișe de colorat – idei și oferte
În aceste teste, se evaluează conținutul desenului, precum linia, organizarea, distribuția și culoarea. Și sunt interpretate atât ca trăsături de personalitate, cât și ca stări în care se află o persoană. De exemplu, la copii, testul copacului, testul figurii umane și testul casei sunt utilizate pe scară largă, astfel încât să exprime prin desene ceea ce nu pot face în cuvinte. „Ajută la aflarea dacă o persoană este stresată – când face mișcări bruște, puternice, rapide sau profunde – sau deprimată – desenele monocrome sunt de obicei un semnal -; ajută la recunoașterea unei situații care poate fi tulburătoare în acel moment sau a stării sale în general “, povestește specialistul.
Fișe de colorat – beneficii
Acest expert descrie că mișcările ritmice, regulate și netede, cu impact asupra hârtiei sau colorarea umpluturilor în spații delimitate, pot face persoana să se concentreze atât de mult asupra sarcinii, încât, cu pregătirea corectă, se pot deconecta de alte gânduri intruzive. sau care generează anxietate. Printre toate beneficiile este demn de subliniat:
– Ajută la concentrare, la eliminarea gândurilor spontane și, în același timp, la concentrare.
– Oferă o stare de bine în timpul activității și la final.
– Reduce temporar stresul și angoasa.
– Favorizează cunoașterea de sine, deoarece încurajează stările de concentrare ridicată în care cad scuturile de apărare și persoana este mai deschisă la anumite conținuturi despre sine și circumstanțele care o înconjoară.
– Încurajează creativitatea.
– Ajută la conștientizarea unor stări emoționale și, având în vedere componenta sa relaxantă, o face mai rezistentă la confruntare și rezolvare.
Fișe de colorat – oferte eMAG
Desenul și mâzgălitul au aceleași efecte?
Arta, în general, este utilizată în terapiile psihologice cu rezultate bune și printr-o multitudine de modalități: pictură, scriere, colaj, desene, doodles, crearea de măști, sculpturi sau colorarea mandalelor, printre altele.
Desenul este expresia artistică care dezvăluie lumea interioară. „Dar nu există reguli fixe”, avertizează Amaya Terron. „Trebuie să o analizați în context, cunoscând persoana care o face și mediul său și chiar permițându-i să explice conținutul și semnificația desenului. Sunt informații foarte valoroase la care oamenii contribuie prin exprimarea prin artă”, adaugă ea. Uneori, chiar și atitudinea persoanei față de activitate, cât de repede o începe, îndoiala pe care o arată despre conținut, siguranța pe care o exprimă, dacă se uită foarte mult la cine îl observă… acestea sunt semne care pot fi surprinse și interpretate Aflați mai multe despre lumea interioară a acelei persoane. La desen, de exemplu, persoanele cu probleme senzoriale sau fizice sau cu anumite tulburări sau boli pot fi ajutate să comunice într-un mod diferit.
În terapiile psihologice, desenul facilitează exprimarea emoțiilor înrădăcinate, la care nu există altă cale de acces și, astfel, de a căuta o soluție; ajută persoana să-și înțeleagă proprii demoni și propriile temeri, să se cunoască mai bine pe sine; creativitatea crește căutând alte forme de expresie decât cuvintele – uneori, ceea ce nu se poate spune poate fi desenat; și, de asemenea, servește persoanelor cu probleme senzoriale sau fizice sau cu anumite boli, cum ar fi Alzheimer, și ca mijloc de comunicare într-un mod diferit.
Doodlingul sau mâzgălitul are, de asemenea, efecte la nivel psihomotor. „Copiii sunt cei mai frecvenți utilizatori ai acestui tip de desen și le provoacă efecte cognitive și emoționale: îi ajută să devină conștienți de ei înșiși și de acțiunile lor, să se exprime și să câștige acuitatea motorie”, explică acest expert. La adult, mâzgălitul poate fi folosit ca un ritual pentru a îndepărta anxietatea și / sau servi ca mantră pentru a se concentra asupra unui singur lucru și a îndepărta alte gânduri invazive.
Acest efect relaxant este produs datorită faptului că este realizat într-un context îndepărtat de rigiditate și reguli, ceea ce îi permite să curgă indiferent de rezultatul final, în care sunt urmate linii și desene aleatorii, în funcție de gustul și nevoile persoanei, și care poate fi mai marcat, mai concentric sau mai extins, mai structurat sau mai haotic, în funcție de starea și gustul personal. „Nu este neobișnuit să-i găsești pe cei care mâzgălesc automat atunci când se află într-o situație semi-conștientă, deși acest lucru este folosit și ca mijloc de promovare a creativității în timp ce se află într-o stare de veghe anterioară. Este un mod de a te concentra asupra ta, de a deveni conștient și de a te lăsa să pleci până la găsirea acelei faze de inspirație atât de căutate de artiști ”, explică Amaya Terron.
Totuși, toate acestea nu sunt legate de îndemânarea pe care o posedă: există cei care găsesc plăcere în desen pentru că le place și sunt buni la asta; altora, care nu vor avea atâta pricepere, îi ajută să exprime ceea ce simt; și, pentru alte persoane, simpla colorare sau mâzgălire îi relaxează, deoarece îi ajută să îndepărteze gândurile și să se concentreze pe o activitate cu conștientizare deplină.