REŞIŢA – Spune Romeo Dunca, preşedintele CJ, făcând o scurtă radiografie a ceea ce a văzut la staţionarele pe care le-a vizitat!
Preşedintele Romeo Dunca şi primarul Nelu Popa au ţinut o conferinţă de presă în curtea Staţionarului 2 al Spitalului Judeţean (de vizavi de Casa de Sănătate), pentru a prezenta noi constatări problematice din ograda unităţii sanitare. S-a vorbit despre starea sistemului, despre stoparea investiţiilor de la Staţionarul 3, care urmează să fie cel mai probabil demolat. Acest pas atrage însă o reorganizare a secţiilor din staţionarele Spitalului Judeţean, cu ajutorul unei echipe de medici. Dincolo de toate, cei doi aleşi s-au arătat stupefiaţi de chioşcurile şi afacerile înflorite în clădiri parazit, în ograda Spitalului Judeţean, de faptul că unitatea încă foloseşte încălzire pe lemne şi că un computer tomograf care ar fi trebuit să ajungă la Staţionarul 2, pe bani europeni, n-a venit pentru că nu s-au făcut demersurile financiare necesare.
Nelu Popa a precizat: „Legat de computerul tomograf câştigat de Consiliul Judeţean pe fonduri transfrontaliere în 2018, ar fi trebuit montat aici până în data de 8 februarie (2020 – n.r.), şi după cum se vede nu s-a întâmplat nimic până acum. Alături de noi sunt şi cei de la Siemens, care au câştigat licitaţia pentru acest proiect în 2018, reprezentanţii lor sunt aici. Sunt şi reprezentanţi de la o firmă care va izola o încăpere din Staţionarul 2 – izolaţie făcută cu plumb sau cu alte materiale care se utilizează astăzi –, unde va fi pus acest computer tomograf. Primăria Reşiţa, împreună cu Consiliul Judeţean au lucrat săptămâna trecută la amenajarea acestei încăperi“.
Reprezentantul partenerului privat a precizat că în noiembrie 2018 a fost semnat contractul, iar dotările urmau să se facă în trei spitale, în cel din Reşiţa, într-unul din Timişoara şi în altul din Serbia. Din spusele sale am putut afla că la Reşiţa, la Staţionarul 2, trebuia livrat un computer tomograf de 32 de slice-uri, de ultimă generaţie, apărut în 2018 când a şi fost ţinută licitaţia. Aparatul va fi livrat în 10 decembrie şi cel mai probabil în ianuarie sau februarie va fi pus în funcţiune. Însă întârzierea a fost provocată de faptul că administraţia judeţului sau a spitalului nu au asigurat finanţarea necesară aducerii aparatului, pentru ca banii să poată fi decontaţi de la Uniunea Europeană.
Romeo Dunca a dat o notă optimistă situaţiei: „Din fericire, am identificat o variantă să putem să primim un termen de prelungire a momentului recepţiei, adică încă opt luni, şi în aceste opt luni vom asigura finanţarea. Astăzi nu ştim cum! Dar consider că resursele financiare, respectiv în jur de 300.000 de lei pentru amenajarea camerei şi 500.000 de lei racordul electric, în total 800.000 de lei îi vom scoate din piatră seacă, pentru că nu putem să ne permitem să pierdem o astfel de investiţie. În afară de asta mulţumim şi Primăriei care ne-a rezolvat şi problema cu cazanele. Am primit moca două centrale noi pe gaz, mulţumim dlui primar pentru că am deschis uşa între Primărie şi Consiliul Judeţean. Vom înlocui centrala veche, pe lemne, şi boilerul, pe care îl peticesc oamenii aproape în fiecare lună, şi sperăm să le dăm în folosinţă, astfel încât până la jumătatea săptămânii viitoare să funcţionăm pe gaz“.
Şeful administrativului reşiţean a ţinut să arate presei boilerul „de 3.000 de litri de apă care nu mai are izolare termică pentru că e plin de găuri. Şi ca să aibă acces la găurile alea, au dat jos izolarea termică a boilerului de oţel şi au bătut cuie de lemn. N-am crezut că aşa ceva e posibil astăzi, dar cam aşa s-a lucrat aici. Noi, de la Primăria Reşiţa, din cele opt CT-uri din care două sunt în conservare, le-am disponibilizat un boiler şi urmează să le dăm şi două centrale termice mari de 1500-2000 kw care, culmea, să înlocuiască nişte centrale termice pe lemne. Deci Spitalul Judeţean se încălzea cu lemne în Govândari şi la Staţionarul 2“.
Dincolo de toate, nu putem să nu amintim faptul că asemenea cuie de lemn am întâlnit frecvent în cârpirea magistralelor supradimensionate ale vechiului CET (inclusiv Centru, lângă Podul Cultural), dar şi la una dintre noile centrale termice de cartier ale oraşului, chiar în ziua inaugurării (pe Fântânilor). „Nu s-a gestionat, nimeni n-a avut grijă de nimic aici, noi vom face o echipă împreună şi vom gestiona şi proiectul de finanţare pe fonduri europene, de eficienţă energetică pe ambele staţionare, 1 şi 2, împreună cu un colectiv de medici, să vedem ce necesităţi au acolo“, a promis Nelu Popa.
Discuţiile au trecut la clădirile parazit şi chioşcurile de şlapi din curtea spitalelor. „Avem aici, în lateral, un chioşc, mai în faţa lui altul, şi în Govândari avem clădiri de astea, în spate mai sunt nişte clădiri care au fost cedate şi pe care le vom demola, a declarat Popa. Unde este de expropriat vom expropria, pentru că în curtea unui spital nu are voie să existe o entitate străină“.
Cei doi parteneri, judeţean şi municipal, au promis să colaboreze şi la capitolul sănătate, pentru a face lucrurile aşa cum trebuie. „Pentru că primul lucru, când am venit să vizitez aici, am văzut ce avem aici, am întrebat care este obiectivul care va primi o infuzie de bani, aproximativ 5 milioane de euro. Şi atunci am zis: dacă facem acest spital cu 5 milioane de euro, de ce nu aerisim tot, de ce nu eliminăm chioşc cu şlapi, tot felul de clădiri care au fost ridicate sau au existat dinainte pe proprietatea judeţului. Ele între timp au trecut prin tot felul de contracte şi nu m-aş mira să găsesc asemenea terenului de la Staţionarul 1. Pentru că este inexplicabil cum terenuri din curtea unui spital pot să treacă încet, încet în folosinţa unor firme şi după aceea în proprietatea lor. Şi a-ţi asuma schimbarea înseamnă de multe ori a începe dureros, luni am semnat stoparea lucrului la contractul de finanţare pentru Staţionarul 3, chiar dacă pentru acest lucru vom plăti 50.000 de euro, care sunt banii pe care trebuie să-i restituim, care au fost deja atraşi din fonduri europene“.
Cât despre finanţarea pentru Staţionarul 3, Romeo Dunca este de părere că ea n-ar fi trebuit cerută pentru ceva ce nu are viitor.
JCS-Antoniu Mocanu