CARAŞ-SEVERIN – Anul acesta, numărul cărăşenilor care s-au dus la cursuri de calificare a scăzut drastic, la aproape o treime faţă de anul trecut. Chiar şi aşa, din cei 1.232 de cursanţi de anul acesta, 309 au plătit pentru formare profesională ca îngrijitor bătrâni la domiciliu, pentru a emigra în alte state europene!
După ce s-a făcut monitorizarea furnizorilor de formare profesională a adulţilor, la nivel naţional, s-a ajuns la concluzia că nivelul scăzut al performanţei economice este strâns legat interesul scăzut pentru calificare al angajaţilor, dar şi de calificarea incompletă a forţei de muncă. Statisticile arată că doar 1,5% din forţa de muncă de la noi, pe segmentul de vârstă 18-60 de ani, trece prin programe de formare profesională, altele decât sistemul naţional de învăţământ.
Chiar şi aşa, judeţul nostru nu stă prea rău la acest capitol, pentru că avem 30 de furnizori de formare profesională autorizaţi, respectiv 56 de cursuri acreditate, în cele mai variate domenii, precum: activităţi financiare, educaţie şi formare profesională, tehnologia informaţiei, turism şi alimentaţie publică, protecţia mediului, construcţii, silvicultură, sănătate, igienă şi servicii sociale, administraţie şi servicii publice, agricultură sau competenţe comune.
Anul pandemiei a reuşit să atragă totuşi interesul pentru antreprenoriat, cursurile în acest domeniu fiind absolvite de 60 de cărăşeni (cu finanţare europeană). Totuşi, „programul «îngrijitor bătrâni la domiciliu» este cel mai răspândit în rândul cursanţilor plătitori, fiind cel mai căutat de către persoanele care merg la muncă în Uniunea Europeana, astfel în anul 2020 s-au înscris 309 cursanţi“, informează Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Caraş-Severin.
Comparativ cu anul trecut, când au fost interesaţi de cursuri 3.230 de cărăşeni, în 2020 au participat la astfel de programe doar 1.232 dintre cetăţenii judeţului.
JCS-Antoniu Mocanu