Caraş-Severin, Romania

ORAVIŢA – Situaţie rarisimă, nemaiîntâlnită până acum în sistemul reţetelor compensate: un pacient figura ca „decedat“ în sistem! S-a întâmplat la o farmacie din Oraviţa unde Iasmina, fiica pacientului, s-a dus să ridice reţeta!

După ce a dat reţeta şi cardul de sănătate al tatălui său, în vârstă de 51 de ani, fata a aflat cu stupoare că tatăl său apare în baza de date a asiguraţilor ca „decedat în urmă cu două ore“! Ea s-a dus la farmacie împreună cu mama ei, fiindcă şi ea trebuia să-şi ridice reţeta compensată, însă culmea, pentru aceasta nu a fost nici o problemă să se găsească datele, doar pentru tatăl său. Tânăra a revenit a doua zi dimineaţă, iar farmacista i-a spus că a fost o eroare de program a farmaciei şi că regretă incidentul, că problema s-a rezolvat şi că poate să ridice medicamentele pentru tatăl ei.

Cum este posibil aşa ceva, dacă se poate întâmpla ca odată introduse nişte informaţii în baza de date, acestea să se schimbe de la sine, să facă asemenea figuri programul? Reprezentantul Casei de Asigurări de Sănătate Caraş-Severin, Flavius Rotariu, a spus că nu au fost asemenea reclamaţii, aşa ceva nu s-a mai întâmplat până acum: „Farmaciile au un program pe care şi-l cumpără în baza unui contract cu anumite firme care dau sistemul. Există acel SIUI naţional (Sistemul Informatic Unic Integrat), dar nu toţi furnizorii sunt obligaţi să îl folosească, îşi pot alege alte programe pe care să şi le cumpere prin contract, dar care să le dea sistemul. Este posibil ca acel program să fi fost dat peste cap, fiindcă noi nu ne-am mai întâlnit cu asemenea cazuri. Dacă cineva e pus într-o astfel de situaţie, e bine să sune la noi, la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, şi în baza CNP-ului noi verificăm în sistemul nostru dacă dă asemenea erori, în programul nostru integrat, fiindcă la noi în sistem sunt introduse datele care contează. Asta ca să fim siguri că eroarea e de la acel furnizor privat de programe. În general sunt erori în sistemul informatic, dar noi nu am avut cazuri de erori, e ciudat, nici n-am mai auzit. Există cazuri în care un sistem îl dă decedat, dar nu din vina noastră. Asta nu apare brusc, din greşeală, cineva operează cu certificat de deces, nu apare brusc informaţia ca cineva să moară fiindcă aşa a vrut programul. Nu-i normal, e un program electronic care deţine nişte date introduse de nişte oameni, deci nu procesează singur, de capul lui. Se poate şi ca vreun medic să fi greşit o cifră la CNP“.

Eroare, ne-eroare, până i se dă de capăt, chiar că poţi să mori aflând că ai decedat!

JCS-Alexandra Gorghiu