Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Asta a cerut primarul Reşiţei, sătul de birocraţia fondurilor europene. În acelaşi context, edilul a vorbit despre riscul pe care-l constituie enclavele de bunăstare, oraşele care se dezvoltă şi care nu sunt interconectate. Pentru că în afara lor e dezastru!

Viitorul ciclu de finanţare europeană va însemna scoaterea Bucureştiului din schema banilor ce vor ajunge în Reşiţa, totul fiind coordonat de la Timişoara. Decizia a fost salutată în mod special de primarul Ioan Popa, care a vorbit nu o dată despre întârzierile procedurale, despre volumul de hârtii şi de clarificări.

Legat de subiect, edilul a precizat: „Aş spune: zero condiţii suplimentare peste cele de la Uniunea Europeană. Simplu, zero! Adică dacă Uniunea Europeană ne cere nişte condiţii, noi să punem peste ele zero, să le lăsăm aşa. (…) N-aş vorbi neapărat de urban, eu am o fixaţie deja despre interurban. Şi vă spun de ce: noi suntem deja într-o fază de risc major în România, în sensul că încep să se construiască tot mai multe enclave de prosperitate şi de bunăstare – şi dau aceleaşi exemple: Cluj, Oradea, Alba Iulia, Sibiu, Braşov –, noi nu ne considerăm încă în faza asta. Noi trebuie să mai construim ca să fim într-o zonă frumoasă de calitate a vieţii. Dar dacă nu interconectăm aceste entităţi, aceste UAT-uri, aceste oraşe, aceste municipii între ele, vom suferi foarte mult la nivel naţional. Noi suntem obligaţi ca în următoarea perioadă 2021-2027 să începem să legăm între ele oraşele. Pentru că trăieşti foarte bine în interiorul Oradiei sau în interiorul Clujului, dar dacă trebuie să te mişti de la Cluj până la Oradea sau până la Târgu Mureş, s-a terminat! Abandonezi toată povestea! Şi aici aş vrea ca Ministerul Dezvoltării să ne dea un cadru legal urgent şi simplu pentru asocieri în vederea conectărilor interurbane, proiectelor de acest gen“.

JCS-Antoniu Mocanu