Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – În unele şcoli şi grădiniţe, copiii vor fi cu toţii în bănci. În altele se va învăţa prin rotaţie, însă niciuna nu va derula procese educaţionale în mod exclusiv online. Municipalitatea pune la dispoziţie măşti, dezinfectanţi şi suportă costurile testării personalului din unităţi!

Municipalitatea reşiţeană informează că, în urma unei întâlniri cu Inspectoratul Şcolar Judeţean, cu managerii unităţilor din sistemul preuniversitar de stat, s-a decis ca şcoala să înceapă în 14 septembrie, cu scenariul aprobat de Consiliul de Administraţie al fiecărei unităţi în parte, având la bază consultarea părinţilor şi a partenerilor sociali.

Scenariile au fost publicate de Ministerul Sănătăţii, odată cu împărţirea pe zone, în funcţie de evoluţia pandemiei. Scenariul 1 presupune participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Scenariul 2 implică participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție și revenirea parțială (prin rotație de 1-2 săptămâni) a elevilor din celelalte clase de gimnaziu și liceu, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție. Iar scenariul 3 vizează participarea tuturor preșcolarilor și elevilor la activități şi lecții online.

Deocamdată, în Reşiţa, niciuna din unităţile de învăţământ nu va aplica scenariul 3, adică nu se vor face cursuri exclusiv online. Scenariul 1, cu toată lumea în bănci, se va aplica la Colegiul Naţional „Diaconovici-Tietz“ şi la grădiniţele PP 17, PN 5, PN 3 şi PN Secu care funcţionează în structura acestuia. În schimb, la celelalte structuri – Şcoala de Beton, Şcoala Primară Secu şi Şcoala Gimnazială Nr. 5 – va fi aplicat scenariul 2.

Colegiul Naţional „Mircea Eliade“ va funcţiona după scenariul 2. La fel va face şi Colegiul Naţional „Traian Lalescu“, însă structurile acestuia – Grădiniţa PN Doman, Şcoala Primară Mociur, Grădiniţa PN Mociur şi Şcoala Primară Dealu Mare – vor funcţiona după scenariul 1.
Vor mai aplica scenariul 1 Grădiniţa PP „Dumbrava Minunată“, PP „Floarea Soarelui“, PP „Palatul Fermecat“, PN „Nu mă uita“, PN Dealu Mare, PP „Riki Priki“, precum şi şcolile gimnaziale „Mihai Peia“, Nr. 2, Nr. 7 şi structura acesteia, Grădiniţa PN „Prichindelul“.

Şcoala Gimnazială Nr. 8 va aplica scenariul 2, în vreme ce structurile acesteia – Grădiniţa PN Țerova şi Şcoala Primară Ţerova – vor funcţiona după primul scenariu. Şcoala Gimnazială Nr. 9, la fel ca şi structurile sale – grădiniţele PN „Pinocchio“ şi PN „Degeţica“ – va aplica primul scenariu. Scenariul 2 va fi regula şi pentru Liceul Teoretic „Traian Vuia“, Liceul de Arte „Sabin Păuţa“ şi Liceul Teologic Baptist. În vreme ce primul scenariu se va aplica şi în Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă „Aurora“ şi la Şcoala Profesională Specială din structură.

„Municipalitatea a asigurat un număr de 610 tablete la debutul pandemiei pentru ca elevii fără posibilități materiale să poată participa la activitățile didactice online, fiind în continuare deschisă la nevoile elevilor și cadrelor didactice (echipamente IT și conectivitate). Pentru începerea cursurilor în bune condiții, în zilele de 8 şi 9 septembrie, spațiile școlare sunt dezinfectate, iar pentru îndeplinirea condițiilor igienico-sanitare vor fi puse la dispoziție dezinfectanți și măști. De asemenea, municipiul Reșița susține financiar testarea întregului personal care funcționează în unitățile de învățământ prin realizarea a două puncte de testare în cabinetele medicale școlare de la Colegiul Național «Traian Lalescu» și Colegiul Național «Mircea Eliade», dar și achiziționarea materialelor necesare potrivit normelor în vigoare“.

JCS-Antoniu Mocanu