REŞIŢA – Mai mult, Cristian Gâfu, într-un dialog aprins cu Liubiţa Raichici, a spus că degeaba facem infrastructură dacă nu avem ce să arătăm oamenilor, adăugând că: „nu ne putem plimba numai noi de noi prin judeţ“!
Deşi pe ordinea de zi a şedinţei Colegiului Prefectural era doar situaţia Băilor Neptun, discuţia s-a axat pe absenţa proiectelor pentru reabilitarea monumentelor. După ce a prezentat pe scurt materialul din dosar, arătând necesitatea acordării avizului în regim de urgenţă de punere în siguranţă a Băilor Neptun de la Băile Herculane, managerul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Caraş-Severin, Liubiţa Raichici, a specificat că a fost vorba doar de lucrări de punere în siguranţă, nu de restaurare, care necesită fonduri mult mai mari. Ea a deschis însă subiectul monumentelor din judeţ: „Ministerul Culturii a demarat o acţiune de reînnoire a listei monumentelor istorice. Judeţul Caraş-Severin are aproximativ 900 de monumente, însă de la ultima reînnoire, foarte multe au alt proprietar, altă adresă. Unele au dispărut fizic, altele ar necesita să fie introduse în listă pentru că îndeplinesc condiţiile. De aceea, noi am trimis fiecărei primării lista monumentelor care le aparţin şi am solicitat să ne ajute din teren şi să ne spună ce s-a modificat la clădirile respective sau situri, dacă unele au dispărut fizic sau dacă există case memoriale sau monumente de for public care ar putea să fie incluse în listă. După ce avem această listă, abia atunci vom implica specialiştii, pentru că pentru fiecare clasare sau declasare se face un dosar special care merge la comisie, apoi intră în Monitorul Oficial şi ajunge în lista monumentelor istorice“.
Nemulţumit, prefectul Cristian Gâfu a răbufnit: „Din punctul meu de vedere, situaţia monumentelor este dezastruoasă. În Europa eu n-am prea circulat, că n-am prea avut timp, dar prin ţară am mai mers. Peste tot în ţară am văzut monumente istorice, de cultură, reabilitate. Una din componenetele care au dus la reabilitare erau direcţiile judeţene pentru cultură. Îmi spuneţi, vă rog, şi mie, din 2007 şi până în prezent, ce programe au fost în domeniu, programe europene şi ce s-a reabilitat în Caraş?“. Reprezentantul Guvernului i-a propus Liubiţei Raichici să vină la masa discuţiilor, solicitându-i un material concret pentru această săptămână cu programele europene care pot fi accesate în vederea restaurării: „O să vă dau şi o idee, să începeţi cu Turnul de la Grădinari, care are o istorie veche, de pe la 1200-1300, şi a avut o reabilitare parţială înainte de 1989 şi s-a oprit. Ştiu că nu e nici un proiect european la nivelul Direcţiei Judeţene pentru Cultură. Puteaţi să fiţi ori factor principal, ori componentă a unor altor factori principali, care sunt proprietarii, să-i ajutaţi. Stăm rău, a spus Gâfu. Ştim că în ţară sunt reabilitate toate monumentele pe programe europene, la noi nu“.
Şefa Culturii cărăşene a încercat să pareze, spunându-i prefectului că este dezinformat: „Noi în fiecare an raportăm Institutului Naţional al Patrimoniului, care se ocupă cu aşa ceva, lista cu urgenţele şi ce ar trebui restaurat. Direcţia pentru Cultură nici nu poate depune direct proiecte. Din 2011 s-au reabilitat aproape în fiecare oraş toate centrele. Consider că sunteţi dezinformat din acest punct de vedere. Fiecare oraş a restaurat centrul, cel puţin, sprijiniţi de noi, şi rugaţi de noi, şi trimise adrese şi solicitări pentru Institutul Naţional al Patrimoniului. Dacă consideraţi că este absolut vina Direcţiei că nu s-a făcut mai mult…“.
Gâfu n-a fost mulţumit de argumente şi i-a solicitat, mai întâi o discuţie tete-a-tete, cu lista şi proiectele concrete, apoi discuţii cu reprezentanţii primăriilor din judeţ: „Informaţi-vă dumneavoastră şi din cele peste 900 de monumente să vedem ce procent avem! Vina este dacă nu facem de-acum încolo. Până acum a fost aproape nimic, comparativ cu alte judeţe. Dacă nu facem de-acum încolo, atunci suntem vinovaţi. Să vedem, pe fiecare axă, pe fiecare program, ce proiecte s-au depus, ce proiecte trebuiau depuse. O să chemăm, punctual, fiecare administraţie locală. Aţi cam cheltuit banii în alte judeţe sau în alte ţări… aşa ne mişcăm pe unele domenii, nu la noi, în Caraş. Degeaba o să începem să facem drumuri, degeaba începem să facem unităţi de cazare, dacă nu mai oferim şi altceva turiştilor care vin să stea, să viziteze… că omul nu vine numai să se odihnească. Şi noi, care suntem aici, în Caraş, nu putem să ne plimbăm numai noi la noi în judeţ, trebuie să avem adresabilitate altor cetăţeni din judeţ şi din ţară“.
JCS-Alexandra Gorghiu