CARAŞ-SEVERIN – AP este indicele de alertă procentuală prin care e prezentată intensitatea epidemiei într-un tablou sintetic, realizat pe judeţe, ilustrat pe o hartă tematică în Ghidul Medical!
În afară de informaţiile la zi ale Grupului de Comunicare Strategică, evoluţia COVID-19 mai este prezentată cu ajutorul unei hărţi, pe pagina de Facebook Ghidul Medical. Nu oricum însă, ci mult mai detaliat, pentru progresele înregistrate judeţele fiind evidenţiate cu stele. Astfel, pentru şapte zile la rând în care un judeţ raportează „zero“ cazuri acesta primeşte o stea, pentru 14 zile de platou în care nu înregistrează nici un caz nou de COVID-19 primeşte două stele, pentru 21 de zile primeşte trei stele şi tot aşa, din şapte în şapte zile se mai adaugă câte o stea. După ce a raportat „zero“ cazuri noi în cea de-a 28-a zi de platou, asta fiind vineri, 19 iunie 2020, Caraş-Severinul a devenit primul judeţ de patru stele AP-COVID-19. Practic şi după 30 de zile în care DSP Caraş-Severin nu dă cazuri noi, judeţul nostru îşi menţine poziţia de lider pe ţară în ceea ce priveşte evoluţia epidemiei. Asta în condiţiile în care România a adăugat în săptămâna 14 – 21 iunie 2.046 cazuri noi, apropiindu-se de săptămâna de foc 11 – 18 aprilie, când a fost vârful epidemiei şi s-au înregistrat 2.428 cazuri noi.
Pentru scepticii care plasează însă Caraş-Severinul pe ultimul loc la numărul de teste efectuate, medicul Octavian P. Jurma din Timişoara, cel care a realizat această statistică, are şi o explicaţie argumentată: „La 112 cazuri, necesarul teoretic optim estimat de teste ar trebui să fie de 10 ori mai mare, adică un total de 1.112 teste (ca să obţinem o densitate de 100/1000 sau 10/100 teste). Avem 1.714 (1.728 la raportarea de luni, 22 iunie, n.r.) teste, verificat! Rezultă o densitate mai mult decât satisfacatoare de 65 de cazuri/1000 de teste. Complicat? Nu! Un miracol? Nu! Noroc? Nu! Bună credinţă şi competenţă? Da! Nu îi cunosc pe aceşti oameni, dar abia aştept să îi întâlnesc să iau notiţe!“.
O altă precizare este că indicele AP măsoară creşterea medie procentuală la cinci zile şi trebuie interpretat în dinamică şi în context. Chiar dacă rămâne constant acest indice, creşterea rămâne exponenţială. De asemenea, indicele creşte mai lent la valori mari ale numărului total de cazuri decât în perioada de debut. Medicul timişorean a subliniat că această veste a fost atât de bună, încât a eclipsat vineri toate ştirile negative din ultima perioadă. „Sper să treacă şi pragul de 35 (de zile, n.r.) pentru cinci stele, deşi furtuna de la Est ameninţă mica oază de senin din vestul ţării. () Pur şi simplu autorităţile din Caraş-Severin au luat în serios epidemia şi au făcut tot ce trebuie şi încă ceva în plus, iar oamenii au avut încredere în conducătorii lor şi i-au ascultat. Cu alte cuvinte, liderilor comunităţii le-a păsat mai mult de oameni decât de politica de partid şi de voturi. Acum au mai mulţi oameni în viaţă şi sănătoşi, care îşi pot vedea fără frică de viaţa lor profesională şi socială şi se simt preţuiţi şi apăraţi. () Eu sunt timişorean şi le sunt recunoscător! Nu doar că stabilesc un exemplu de performanţă, dar şi unul de transparenţă“.
Într-adevăr, autorităţile n-au pregetat să acţioneze astfel încât pericolul să fie, pe cât posibil, diminuat însă, aşa cum a menţionat în urmă cu aproximativ trei săptămâni şi prefectul Cristian Gâfu într-un mesaj de mulţumire, meritul este deopotrivă al cetăţenilor, care au înţeles să se protejeze, în primul rând pe ei şi pe familiile lor, dar şi pe ceilalţi membri ai comunităţii. În plus, să nu uităm că fiind un judeţ de frontieră pericolul a fost mai mare şi din cauza afluxului de cetăţeni reveniţi din străinătate, fie acasă, fie în tranzit. Oricum, şi la acest capitol stăm bine acum, nemaiavând nici o persoană carantinată în judeţ, conform ultimei raportări.
Purtătorul de cuvânt al DSP Caraş-Severin, Daniel Botgros, a specificat că instituţia nu colaborează oficial cu Ghidul Medical, nici cu medicul timişorean, care este şi fondatorul unei asociaţii, însă această veste este absolut îmbucurătoare, fapt ce nu poate decât să sporească vigilenţa în acest sens, pentru a rămâne şi în continuare pe această linie de platou în ceea ce priveşte cazurile noi de infectare cu noul coronavirus. Potrivit tabloului sintetic prezentat luni, judeţul Hunedoara a primit, după primele şapte zile de platou, prima stea, Caraş-Severinul fiind tot mai aproape de cea de-a cincea stea.
JCS-Alexandra Gorghiu