CARAŞ-SEVERIN – Ca răspuns la acuzaţiile potrivit cărora drujbele şi buldozerele distrug zona, şeful Direcţiei Silvice cărăşene reacţionează şi spune că totul este fals şi menit să afecteze imaginea instituţiei!
În ultimele zile, au apărut diverse acuzaţii, pe reţelele de socializare, cum că „Romsilva deschide o nouă rană adâncă în inima Parcului Național Cheile Nerei- Beușnița“!. Cei de la STOP Defrișărilor spuneau că „una dintre cele mai sălbatice zone din parcul național a început să fie distrusă zilele trecute de TAF-uri, buldozere și drujbe! Pe Valea Seleștiuța, afluent al Beiului Sec, se lucrează intens la realizarea unui drum nou care să accesibilizeze întregul bazinet, cu încălcarea normelor silvice și de mediu! Una dintre parcele (45B – UP 1, OS Sasca Montană, Caraș-Severin) a fost deja accesată cu tăieri progresive, ochiuri și drumuri noi care șerpuiesc prin toată pădurea (…)“. Mai mult, parlamentarul Mihai Goţiu spunea că „Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița este distrus cu buldozerele și drujbele, în apropierea pădurilor virgine incluse în UNESCO!“.
Direcţia Silvică se apără
Pentru a afla ce se întâmplă, am solicitat un punct de vedere şi Direcţiei Silvice Judeţene, iar directorul Ioan Olariu spune că „exploatările forestiere din Parcul Național Cheile Nerei – Beușnița sunt legale“.
Mai mult, şeful pădurarilor cărăşeni declară că aceste lucrări de pe Valea Bei sunt în conformitate cu amenajamentul silvic și în concordanță cu planul de management al Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița.
„Lucrările au loc în zona de conservare durabilă a Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița, unde lucrările sunt permise, iar zona respectivă se află la peste 1,5 kilometri de pădurile din componenta UNESCO și la mai mult de 1 kilometru de zona de protecție integrală a Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița. La solicitarea administrației Parcului Național Cheile Nerei – Beușnița, în urma verificărilor în teren privind punerea în valoare a arborilor de extras, a fost modificat traseul inițial al drumului de scos apropiat, pe o variantă ocolitoare, pe terasamentul unei foste căi ferate forestiere, acum dezafectată, tocmai pentru a nu fi afectat habitatul de travertin. Garda Națională de Mediu, în urma unui control efectuat în teren în 3 iunie 2020, a constatat că habitatul de travertin nu a fost afectat. În urma unui control comun al Ocolului Silvic Sasca Montană și Gărzii Forestiere au fost identificate o serie de deficiențe, între care realizarea unui drum secundar de scos care nu respecta prevederile autorizației de exploatare, fapt pentru care se vor aplica sancțiunile legale, însă această deficiență nu este nicidecum apropiată de producerea unui dezastru iremediabil al ecosistemelor forestiere. În mod regretabil, în ultimii ani, tema administrării pădurilor sau a parcurilor naționale și naturale este folosită de către o serie de organisme sau persoane pentru influențarea negativă a conștiinței publice, diseminându-se în spațiul public informații neconforme cu realitatea, care sunt de natură să afecteze imaginea Direcției Silvice Caraș-Severin și, implicit, cea a Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva“, ne-a spus directorul Direcţiei Silvice judeţene, Ioan Olariu.
JCS-Nina Curiţa