REŞIŢA – Ţinând cont că biletele vândute pentru seriile din lunile martie şi aprilie 2020 au fost anulate în contextul stării de urgenţă generate de pandemia COVID-19, Casa Judeţeană de Pensii Caraş-Severin informează pensionarii că aceştia trebuie să-şi reprogrameze biletele prin alte cereri!
Subiectul a fost dezbătut miercuri, în cadrul şedinţei Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Caraş-Severin, desfăşurată la Prefectură.
Directorul executiv al CJP CS, Dorin Gheorghe Brăilă, a prezentat modul de repartizare şi de acordare a biletelor de tratament pe anul 2020 pentru pensionari şi alte categorii de beneficiari din judeţ, făcând unele precizări referitoare la noul context al situaţiei epidemiologice: „Au fost înregistrate până la această dată un număr de 1.502 de cereri, fiind vândute 64 bilete aferente seriilor I-II. Seriile 3-4 din 20 martie 2020 şi din 5 aprilie 2020 au fost anulate, în contextul situației epidemiologice generate de virusul SARS-Cov-2, iar pentru următoarele serii nu s-au mai repartizat bilete de tratament de către Casa Naţiopnală de Pensii Publice. Tariful maxim pe bilet de tratament balnear a fost aprobat pentru unităţile deținute de TBRCM – SA, clasificate la categoria 2 stele/3 stele, acesta fiind de 1.879 lei. Spre comparație, în anul 2019 au fost înregistrate un număr de 3.446 cereri, au fost vândute un număr de 1.565 de bilete de tratament balnear din totalul de 1.780 bilete repartizate, rămânând nevândute un număr de 215 bilete, perioada cea mai solicitată fiind lunile iulie – august 2019“.
În cadrul şedinţei Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice Caraş-Severin, prefectul judeţului, Cristian Gâfu, a ridicat problema biletelor care nu au mai putut fi folosite din cauza stării de urgenţă. Întrucât beneficiarii sunt nevoiţi să le reprogrameze, reprezentantul Guvernului în judeţ a propus ca oamenii să fie sfătuiţi să treacă o perioadă mai mare în cererea către Casa Judeţeană de Pensii, de pildă pentru tot anul 2020. De asemenea, el a sugerat ca, pe lângă biletul de tratament care se va înmâna solicitanților, să se atașeze și o foaie cu instrucțiuni/reguli de protecție/prevenție pentru situația actuală cu care ne confruntăm, respectiv Covid-19.
Până la această dată, Casa Naţională de Pensii Publice a alocat judeţului nostru un număr de 710 bilete pe anul 2020. Acestea au fost repartizate pe cele 19 serii de trimitere la tratament, pe următoarele categorii: 1 – pentru tratarea bolilor cardio-vasculare – 504, în staţiunile: Buziaş (447) și Covasna (57); 2 – pentru tratarea bolilor digestive – 31, în staţiunea Olăneşti; 3 – pentru tratarea bolilor nevroză astenică – 28, în staţiunea Moneasa; 4 – pentru tratarea bolilor reumatismale – 147, în staţiunile: 1 Mai (24), Bala (52) şi Geoagiu (71).
JCS-A.G.