Caraş-Severin, Romania

BĂILE HERCULANE – Sub genericul „O intervenţie pe zi“, arhitecţii care au intervenit pentru punerea în siguranţă a Băilor Neptun postează pe pagina de Facebook „Herculane Project“ o serie de imagini surprinse înainte şi după intervenţia de urgenţă!

Postările au început în urmă cu două săptămâni, la un an de când tinerii arhitecţi au demarat campania de strângere de fonduri pentru aceste lucrări. Ei au considerat că este de datoria lor să facă acest lucru, în primul rând pentru cei care au donat, dar mai ales pentru faptul că publicul le-a acordat credit moral, aplaudându-le iniţiativa. Reamintim că au pus leu cu leu 2.500 de donatori, fiecare după posibilităţi, dar au fost şi mulţi sponsori şi parteneri în acest proiect, fără de care nu ar fi fost posibilă începerea primelor intervenţii.

Astfel, în prima etapă s-a intervenit în 12 zone la nivelul învelitorii, au fost scoase gunoaiele şi molozul din clădire, nu mai puţin de 220 mc, a fost înlăturată vegetaţia de pe acoperiş, terase şi cea crescută în voie în structura clădirii, au fost executate lucrări de sprijinire a unor planşee şi grinzi, s-a protejat fântâna de majolică, superbă piesă arhitecturală, concepută de arhitectul Ignác Alpár și construită în cadrul fabricii Zsolnay. De asemenea, au fost închise accesele în clădire.

Pentru finalizarea aceste etape, de punere în siguranţă şi eliminarea etichetei de „pericol public“, asociaţia a precizat, încă din luna februarie, că trebuie implementate lucrările propuse în proiectul tehnic. Este vorba de intervenţii reversibile, deşi clădirea are nevoie de intervenţii permanente, dezvoltate în cadrul unui proiect amplu de restaurare. Mai sunt necesare intervenţii în multe zone la nivelul învelitorii, trebuie schimbate jgheaburile şi burlanele, sprijinite două şarpante şi decapată tencuiala, unde este imbibată cu apă, iar protejarea pietonilor necesită o plasă de protecţie, aceasta fiind foarte scumpă, dată fiind lungimea de 200 de metri a clădirii. Conform contractului de execuţie, în prima etapă s-au cheltuit 58.000 euro, acesta fiind costul total al primelor lucrări de intervenţie.

Evident, au început să apară şi comentariile, iar cârcotaşii n-au fost puţini care au spus că Primăria Băile Herculane nu are pus sechestru pe clădire şi că aceasta se poate vinde, iar problema terenului de sub clădire s-ar rezolva dacă ar fi vândut chiar şi pe 1 euro, pentru a se accesa bani europeni. Unii au comentat că la 58.000 de euro, clădirea ar fi trebuit să arate mai bine, că e dubios să arate aşa. Dacă s-ar vinde clădirea, cu fonduri europene s-ar putea pune în valoare atât clădirea cât şi apa, atât de preţuită, care să asigure un viitor prosper pentru oraşul-staţiune. Pe de altă parte, cineva a considerat că ar trebui refăcută faţada şi deschisă strada în acest sezon, pentru a se vedea rezultatele , fiindcă turiştii nu văd o şarpantă de 58.000 de euro, în plus ar trebui vopsit podul de fontă.

La unele dintre sugestii, Oana Chirilă, preşedinta Asociaţiei LOCUS, a răspuns: „Fiind intervenție de urgență (starea juridică a imobilului nu-ți permite să faci mai mult) nu putem reface fațada. Aceasta trebuie restaurată în cadrul unui proiect de restaurare, ce va fi posibil numai atunci când litigiile ce au ca obiect imobilul se vor rezolva. (…) Podul de fontă nu are probleme juridice, deci lucrurile se pot duce într-o direcție foarte pozitivă. Am avut deja câteva discuții cu Primăria Băile Herculane și, poate în viitor, ne vom implica în restaurarea acestuia. Cred că nici un turist nu își dorește ca lucrurile să fie rezolvate în alte moduri (n.r. decât legal), fiindcă noi cu siguranță nu ne dorim asta“.

Toate lucrările sunt reversibile, conform legislației în vigoare, ceea ce înseamnă că s-au executat „lucrări temporare, ușor de demontat și, pe alocuri, posibilitatea de a reutilizare a materialului. Nu am restaurat, deci nu am făcut intervenții cu caracter permanent“, a subliniat Oana Chirilă, care a adăugat că pentru restaurare ar trebui încă două zerouri la suma cheltuită. „În continuare pregătim următoarele lucrări pentru a putea finaliza cu succes această intervenție de urgență, fiindcă Baia Neptun mai are nevoie de foarte multe lucrări pentru a fi conservată până în momentul restaurării“.

Dacă privim atent, prin comparaţie, imaginile înainte şi după intervenţii, în urmă cu un an, un zid structural al Băilor Neptun se prăbuşea, din cauza colapsului, un întreg sector de clădire suferind degradări majore. Şi totuşi, în loc de comentarii maliţioase, n-am putea privi partea plină a paharului acestui voluntariat generos şi bine intenţionat?

JCS-Alexandra Gorghiu