Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Asta spune prefectul Cristian Gâfu, care a vorbit despre întârzierea suspectă în raportarea incendiului, care a afectat 80% din suprafaţa Composesoratului Băuţaru de Sus. Oficialul a spus că vrea să scoată la lumină ce anume se ascunde şi care sunt vinovaţii!

Prefectul judeţului, Cristian Gâfu, a tras un semnal de alarmă vizavi de ce s-a întâmplat la Băuţar: „Am avut incendiu la Băuţar, la Composesoratul Băuţaru de Sus, încă din cursul săptămânii trecute, să zicem de marţi, sesizat de către autorităţile din comună şi de către reprezentanţii composesoratului vineri şi sâmbătă de abia, la Garda Forestieră. Deşi legislaţia prevede că Garda Forestieră este de îndată înştiinţată. Acolo nu avem un incendiu, din punctul meu de vedere avem un dezastru. Am înţeles că 80% din suprafaţa composesoratului este afectată. Din fericire, nu a ars masă lemnoasă, cât a ars vegetaţia. Dar tot nu putem spune că nu s-a întâmplat nimic. Vineri am vorbit cu conducerea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi am întrebat, şi au zis că nu au fost sesizaţi oficial despre acest incendiu. Am sunat vineri seară ca să-mi iau informaţia direct, pe dl. Romeo Răduţă, care este preşedintele Composesoratului Bucova – pentru că sunt trei composesorate: Bucova, Băuţaru de Jos şi Băuţaru de Sus –, şi să întreb care e situaţia. Şi mi-a spus că în cursul zilei de vineri, cu oamenii lui, s-a implicat şi s-au dus să-i ajute pe cei de la Băuţaru de Sus în stingerea incendiilor. Dar cei care ajutau erau mai mulţi decât cei care erau obligaţi să facă“. Aşa că prefectul a luat legătura cu şefii Gărzii Forestiere Caraş-Severin pentru a afla dacă şi când anume le-a fost anunţat incendiul şi spune că, potrivit Ocolului Silvic Valea Bistrei, acest lucru s-a întâmplat abia sâmbătă.

Oficialul crede că abia după telefoanele pe care le-a dat, s-au mobilizat lucrurile: „Vă spun eu, probabil, după ce au auzit cei de la Băuţaru de Sus că am discutat vineri seară cu dl Romeo Răduţă, s-au gândit şi ei că stai să vedem cum zice legea sau ce trebuia să facem. Am dispus ca atât Garda de Mediu – pentru că există posibilitatea ca incendiul să fi început de la pajiştile aflate la limita pădurii, care este de competenţa Gărzii de Mediu –, cât şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Caraş-Severin, Garda Forestieră şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean să desfăşoare o anchetă amplă“.

Prefectul Cristian Gâfu s-a arătat contrariat de faptul că, deşi incendiul ardea de marţi, s-a cerut ajutorul şi s-a anunţat public abia vineri, sâmbătă: „Ce ascunde această perioadă în care nu a fost sesizată Garda Forestieră aşa cum trebuie? (…) Şi atunci să vină ei şi să explice de ce în 11 aprilie şi nu anterior. Şi în momentul în care se termină Covidul, o să mergem împreună şi la faţa locului, să facem cercetare. Pentru că nu-i posibil aşa ceva! În 2005, îmi aduc aminte că eram director la Direcţia Juridică, era Legea 247 din 2005, şi s-au constituit cele trei composesorate. A fost un nivel enorm de muncă, pentru că veneau bătrânii cu hârtii şi efectiv se reconstituia istoria. A fost un secretar al comunei Băuţar care era la pensie şi dânsul venea cu registrele vechi, a decedat de vreo zece ani, din câte am înţeles. Oameni buni, s-au zbătut oamenii ăia în vârstă, care în 2005 aveau 70-80 de ani, să vină să îşi reconstituie drepturile, că aşa erau acolo, în comunitate fiecare avea drepturi! Şi acum pe o parte din moştenitorii lor de acum nu-i interesează când arde pădurea aia?! Deci e inuman ce se întâmplă!“.

Pompierii spun că au luptat patru zile cu flăcările, acesta fiind stins şi cu ajutorul elicopterului trimis de ministrul Marcel Vela, şi cu ajutorul vremii… Însă potrivit salvatorilor, a fost afectată o suprafaţă de 565 de hectare aparţinând composesoratului, dintre care 545 de hectare de vegetaţie uscată şi 20 de hectare de litieră, plus alte 35 de hectare de litieră aparţinând Ocolului Silvic Rusca Montană. Reprezentantul Guvernului în Caraş-Severin s-a arătat totuşi încrezător că, împreună cu toate instituţiile abilitate, va fi găsit vinovatul, se va afla de unde a pornit incendiul şi vor fi pedepsiţi inclusiv cei care se fac vinovaţi de faptul că incendiul a ajuns la o asemenea amploare.

JCS-Antoniu Mocanu