Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Asta a declarat vineri Cristian Gâfu, prefectul judeţului, în contextul în care unele localităţi din judeţ au închis sau îngrădit activităţi, dincolo de litera legii!

Situaţia creată de autorităţile locale care s-au decis să îngrădească diverse activităţi economice l-a impulsionat pe prefectul Cristian Gâfu să aibă o reacţie, făcând o declaraţie de presă special în acest sens. Şi chiar dacă oficialul nu a dat exemple, situaţii de închidere a pieţelor se pot regăsi la Caransebeş şi la Bocşa, în acest din urmă caz fiind trase pe dreapta şi taximetrele… Asta în condiţiile în care respectivele activităţi funcţionează pe baza unui cadru legal. E drept că ordonanţele militare au introdus îngrădiri, însă administraţiile locale nu au dreptul să brodeze pe lângă prevederile lor, ci doar să aplice legea, să emită acte de punere a ei în aplicare.

Citând cea mai recentă ordonanţă militară, prefectul a explicat: „instituţiile publice, operatorii economici au obligaţia de a marca zona destinată accesului cetăţenilor, clienţilor şi suprafaţa de relaţii cu publicul, suprafaţa de vânzare cu semne vizibile, care să orienteze persoanele în respectarea unei distanţe de siguranţă de minimum 1,5 metri. (…) Administratorii pieţelor agro-alimentare au obligaţia de a organiza activitatea de vânzare astfel încât să se păstreze o distanţă socială între producătorii agricoli, comercianţi şi cumpărători. Comercianţii şi producătorii agricoli aflaţi în pieţele agroalimentare sunt obligaţi să adopte măsuri de protecţie împotriva răspândirii Covid-19, respectiv să poarte mănuşi şi măşti“.

Prefectul Cristian Gâfu a subliniat că O.M. 2 precizează clar care activităţi economice se întrerup: „Vă spun asta în contextul în care în judeţul Caraş-Severin au fost închise unele pieţe agroalimentare. Şi vă mai spun, tot cu text de lege, (…) în exercitarea atribuţiilor ce le revin pe durata stării de asediu sau de urgenţă, autorităţile pot emite ordonanţe militare, respectiv ordine care sunt obligatorii. În contextul ăsta, din punctul meu de vedere, autorităţile locale care au închis pieţele agroalimentare au greşit! Vă mai repet o dată, avem Ordonanţa militară nr. 3 şi Ordonanţa de Urgenţă nr. 1 din 1999, art. 20, alin. 1. Nu este nicio instituţie abilitată să cenzureze, să mai facă ceva când avem text de lege în care ne spune că ordonanţele militare sunt obligatorii“.

Prefectul nu a vrut să blameze pe cineva, dimpotrivă, a dat un exemplu de bună practică: „Şi eu sunt un om ca şi voi şi fac piaţa. De dimineaţă am fost şi am făcut piaţa la Reşiţa. Funcţionează, a fost doamna care e şefă de piaţă, cu încă un domn, cu măşti pe faţă, cu mănuşi pe mâini, şi se asigurau să nu fie înghesuială, să se păstreze distanţa, ca activitatea să se desfăşoare în condiţii fără risc epidemiologic. Aşa poate funcţiona o piaţă. Şi era de dimineaţă, la 8.30, şi am văzut că funcţionează şi că pot fi respectate regulile şi atunci am zis: Dar de ce în celelalte oraşe nu pot fi impuse regulile prevăzute din punct de vedere epidemiologic şi să se desfăşoare activitatea?“.

JCS-Antoniu Mocanu