Caraş-Severin, Romania

CARAŞ-SEVERIN – Asta a spus prefectul Cristian Gâfu, vizavi de persoanele carantinate în centrele din judeţ, despre care există zvonuri că ar fi uitate de autorităţi. Oficialul a subliniat că persoanelor aflate în această situaţie li se asigură chiar mai mult decât minimul impus de lege!

Joi, în Caraş-Severin, erau în carantină undeva la 35 de persoane, unele dintre ele aflându-se în această situaţie specială deja de câteva zile. După o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Cristian Gâfu a precizat: „Marţi am intrat în etapa a doua. Până acum aveam persoane izolate la domiciliul lor, s-a intrat în situaţia de carantină. Persoanele care intră în ţară sunt duse în locurile special amenajate, care respectă toate cele necesare traiului, în condiţii mai mult decât minime, unele le-am verificat personal, pentru că am vrut să fiu sigur – că vin oamenii de pe drum 10-15 ore –, chiar au condiţii. Toate spaţiile unde sunt duse persoanele în carantină sunt avizate de către DSP, pe procedura internă a lor. Avem, în momentul de faţă, persoane în carantină în acele spaţii. Nu înseamnă că sunt persoane care sunt contacţi ai unor persoane depistate pozitiv sau că sunt persoane care sunt pozitive. Sunt în carantină pentru că vin de afară. Nu trebuie testate decât în momentul în care prezintă simptome. E alta procedura. Ele zilnic se întâlnesc cu un asistent epidemiolog, cu un medic epidemiolog, dar nu sunt persoane cu simptome. Termenul de carantină însemna până acum şi testarea“.

Oficialul ne-a asigurat că judeţul este pregătit şi că, pentru carantinare, avem „atâtea centre câte sunt necesare pentru a acoperi toate persoanele care intră în judeţ, sunt capacitate ca să putem loca acolo şi persoane care vin singure, şi persoane care vin în grup de două, de patru, de cinci, încât să nu intre în contact unii cu alţii. Nu daţi crezare persoanelor care vă spun că nu sunt condiţii de trai, nici celor care se vaită că nu sunt lăsate să ia legătura cu voi sau cu alte persoane. Asta e procedura, pentru binele celorlalţi cetăţeni, pentru binele nostru, al tuturor. Carantinarea înseamnă izolarea pe timp de 14 zile. Altfel, de ce i-am mai dus în carantină, dacă lăsăm să vină în vizită aparţinătorii, familia, de exemplu? Persoanele respective au zilnic asigurate cele necesare traiului. Încercăm pentru copii, dacă au alte nevoi speciale, să le asigurăm şi pe acelea, în măsura în care sunt pertinente“.

Şi pentru că au existat discuţii vizavi de faptul că Direcţia de Sănătate Publică nu este pregătită sau n-ar face faţă situaţiei, prefectul Cristian Gâfu a ţinut să precizeze: „Niciun DSP din ţară nu era pregătit cu aşa ceva, pentru că nu se ştia că vine! Caraş-Severinul fiind un judeţ cu persoane multe plecate afară, fiind unul de frontieră, limitrof punctelor de frontieră, au venit persoane (din alte judeţe – n.r.) pentru a ajuta. Nu că nu fac faţă! Avem şi etapa de prevenţie, nu etapa cu… ce ne facem că suntem în criză“.

Şi dacă unii dintre cei carantinaţi sunt în zone izolate, fără semnal la telefonul mobil, pentru comunicare, există totuşi o linie de telefonie fixă. „Nu sunt izolaţi şi lăsaţi să moară sau astfel încât rudele lor să fie impacientate că au dispărut“, a încheiat prefectul.

JCS-Antoniu Mocanu