CARAŞ-SEVERIN – Chiar dacă au funcţionat cu jumătate din schema de personal asigurată, am fost asiguraţi că parchetele din judeţ şi-au dus cu brio la capăt misiunea legală.
Primele cifre din 2019 prezentate vizavi de activitatea procurorilor cărăşeni au vizat evaziunea fiscală. „S-au soluţionat 57 de cazuri de evaziune fiscală, valoarea bunurilor care au făcut obiectul măsurilor asigurătorii fiind de 1.065.592 lei, ponderea trimiterilor în judecată în cazul cauzelor soluţionate fiind de 20%. Deci 16 dosare de evaziune fiscală, în cursul anului trecut. S-a făcut un dosar complex de corupţie, întocmit de către mine. S-au respectat acele ordine şi raportări informaţionale imediate în cauzele cu migranţi. În situaţia în care s-au dovedit că există acte de călăuzire în aceste cauze cu migranţi, au fost soluţionate potrivit competenţei de Parchetul de pe lângă Tribunalul Caraş-Severin. A existat operativitate în această situaţie“, a precizat Laura Gabriela Iancu, prim-procurorul parchetului cărăşean.
Potrivit acesteia, instituţia pe care o conduce a avut un volum mare de activitate şi a preluat şi din activităţile parchetelor din teritoriu: „S-a înregistrat o creştere faţă de anul trecut, s-au soluţionat 453 de dosare penale, din care 68 de rechizitorii, fiind trimişi în judecată 82 de inculpaţi, trei acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, 340 soluţii de clasare, 442 soluţii de renunţare la urmărire penală, 600 dosare de reunire. S-au preluat de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Reşiţa 224 de dosare, ne-am ajutat colegii aflaţi în dificultate, din teritoriu s-au preluat 240 de dosare, în prezent fiind soluţionate 190. Operativitatea, în condiţiile deficitului schemei de personal a fost de 82%. Au fost arestaţi şapte inculpaţi, din care trei minori. Nu au existat cazuri de arestaţi netrimişi în judecată. Au existat 16 cazuri de restituire la procuror, la organele de poliţie. Opt cauze au fost infirmate sau cu urmărire penală redeschisă şi au rămas nesoluţionate 341 de cauze cu autor cunoscut“.
La nivel de judeţ, „nu au existat acorduri de recunoaştere respinse, în schimb a existat o singură restituire la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moldova Nouă, a continuat doamna prim-procuror. Vizavi de sancţiunile disciplinare, în cursul anului trecut, un singur procuror a fost sancţionat, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Moldova Nouă“.
În încheiere, Laura-Gabriela Iancu a precizat: „Trebuie să fim oneşti! Sunt bănăţeancă, respect actul de justiţie. Am patriotismul ăsta local, mă gândesc la oameni, mă gândesc la fiecare cetăţean care este şi lumea pe care am trăit-o şi am cunoscut-o trebuie să rămână aşa! Bănăţenii sunt corecţi, sunt puri şi cinstiţi. Am trăit de atâţia ani şi pot să remarc lucrul ăsta“.
JCS-Antoniu Mocanu