Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Programul naţional ce se desfăşoară sub acest generic a fost implementat de Asociaţia ProMAMA şi a fost accesat cu succes şi de maternitatea SJU Reşiţa, în toamna anului trecut, am fost informaţi printr-un comunicat de presă.

Astfel, în perioada 5-6 februarie 2020, la Spitalul Judeţean au avut loc cursuri de iniţiere teoretice şi practice privind protocoalele de îngrijire a nou-născutului sănătos, în conformitate cu recomandările Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Acestea au fost destinate personalului medical din cadrul secţiilor Obstetrică-Ginecologie și Neonatologie. Temele abordate pe parcursul celor două zile au fost: alăptarea, nevoile cuplului mamă – copil în perioada imediată postpartum și „Ora Magică“, procedură ce se dorește a fi implementată și la nivelul SJU Reşiţa.

„Ora Magică“ presupune așezarea nou-născutului, venit la termen și sănătos, la pieptul mamei, piele pe piele, imediat după naștere, și lăsat acolo, în contact neîntrerupt, pentru o oră. Promotorii acestei proceduri susțin că „Ora Magică“ aduce beneficii nu doar nou-născutului, ci și mamei. Specialist în această procedură, Sorana Mureşan, a explicat: „Nou-născuții așezați imediat pe pielea mamei își reglează temperatura corpului și ritmul cardiac, au risc scăzut de hipoglicemie, plâng mai puțin și inițiază precoce și cu succes alăptarea. Pentru mame, procedura scade riscul de hemoragie postpartum, frison, crește eficiența în lactație și scade nivelul de stres matern“.

De asemenea, Alina Ursaciuc, medic specialist în cadrul secţiei Neonatologie, a declarat: „Deși suntem o maternitate mică, personalul medical dorește să se implice cât mai mult în îmbunătățirea relației mamă – nou-născut, creșterea numărului de nou-născuți alimentați exclusiv la sân și scăderea ratei abandonului“.

JCS-A.G