REŞIŢA – Asta este concluzia în urma unei analize întocmite de DSP CS, potrivit căreia, în 2019, s-a constatat o creştere de 97,42 la sută a tulburărilor mintale faţă de 2012.
Informaţia pare, oarecum, şocantă, deşi de câţiva ani buni se tot vehiculează ideea că trăim într-o societate bolnavă, principalul factor declanşator fiind stresul psihic cauzat de crizele social-economice ale populaţiei. Rezultatul vizează însă doar 2,8 la sută din totalul populaţiei din judeţ, acesta fiind unul din aspectele analizate de Direcţia de Sănătate Publică Caraş-Severin în contextul dinamicii bolilor cronice în perioada 2012 – 2019. Situaţia statistică a fost prezentată de directorul executiv al DSP CS, Dănilă Miloş, la prima şedinţă din acest an a Comitetului Consultativ de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice din Caraş-Severin.
„În judeţul Caraş-Severin, a precizat Miloş, se remarcă o creştere a bolilor cronice în perioada 2012 – 2019. Potrivit indicatorilor, toate bolile cronice care au fost semnalate în cadrul acestei analize prezintă o creştere evidentă. Astfel, bolile cerebro-vasculare înregistrează o creştere de 80 la sută, iar la tulburările mintale de 97,42 la sută. Constatăm că în 2012 am avut 1,32 la sută din numărul total al populaţiei din judeţul Caraş-Severin, iar în anul 2019 avem un număr de 2,80 la sută din numărul total al populaţiei“.
Pentru a atenua îngrijorarea provocată de acest rezultat, Miloş a explicat: „Cu siguranţă, cei care nu sunt din sistem, când văd statisticile intră într-o uşoară panică. Nu e cazul, deoarece cărăşenii au scăpat de inhibiţii şi au mers la medic. Într-o anumită perioadă de timp, în 2012, erau foarte puţini oameni care apelau la specialiştii din secţia de Psihiatrie. Între timp, numărul celor care încearcă să se trateze de această boală a crescut. Deci, una peste alta, nu este o îngrijorare alarmantă vizavi de aceste boli mintale“.
În materialul prezentat sunt expuse şi cauzele acestui fenomen, respectiv îmbătrânirea populației, creșterea stresului psihic la care este supusă populația, din motive preponderent social-economice şi scăderea inhibiției tradiționale privind accesarea serviciilor psihologice și psihiatrice. Aşadar, oamenii au început să lase ruşinea la o parte, depăşind acea mentalitate în virtutea căreia asociau secţia de Psihiatrie cu nebunia, solicitând ajutorul medicilor specialişti chiar şi pentru o uşoară depresie. De asemenea, analiza efectuată de DSP relevă o creştere însemnată a afecțiunilor caracteristice preponderent vârstelor înaintate, respectiv bolile cerebro-vasculare și bolile pulmonare cronice obstructive.
În concluzie, şeful DSP CS a specificat: „Aceste creşteri pot fi explicate prin faptul că populaţia din judeţul Caraş-Severin începe să îmbătrânească. Dacă într-o anumită perioadă de timp populaţia avea o anumită reticenţă în a merge la medic, acum constatăm că serviciile de sănătate sunt mult mai accesate. Un ale element analizat de DSP CS se referă la modernizarea sistemului de sănătate. Multe unităţi sanitare din judeţ, atât prin programele naţionale de sănătate, prin disponibilizarea resurselor de la Ministerul Sănătăţii, au achiziţionat de aparatură medicală de înaltă performanţă, ceea ce înseamnă că serviciile de sănătate sunt pentru tot mai mulţi oameni“.
Direcția de Sănătate Publică a județului Caraș-Severin va continua monitorizarea evoluției acestor boli, precum și răspunsul sistemului de sănătate la această evoluție.
JCS-Alexandra Gorghiu