REŞIŢA – Asta pentru că Ministerul Sănătăţii nu asigură vaccinuri decât pentru categoriile considerate cu risc. Restul populaţiei trebuie să-şi cumpere vaccinul!
Întrucât în prim-plan este vaccinarea antigripală, şefului DSP Caraş-Severin, Dănilă Miloş, i s-a solicitat să explice de ce, de pildă, unui medic de la Moldova Nouă cu o mie de pacienţi îi revin doar 12 doze de vaccin antigripal. Intervenţia a venit din partea preşedintelui Asociaţiei Pensionarilor din Moldova Nouă, Andrei Gheorghe, în cadrul şedinţei Comitetului de Dialog Civic pentru Problemele Persoanelor Vârstnice din judeţul Caraş-Severin. El a cerut explicaţii vizavi de acest aspect, argumentând că nu toată lumea îşi permite să cumpere vaccinul antigripal, iar la cabinetele medicilor de familie, la peste o mie de pacienţi, cele 10 – 12 doze repartizate sunt absolut insuficiente. „În urmă cu trei ani, în judeţul Caraş-Severin, Ministerul Sănătăţii a transmis un număr de 3. 600 doze de vaccin antigripal, a spus Miloş. În urma solicitărilor noastre, în anul 2019, Ministerul Sănătăţii a transmis DSP CS 11. 960 de doze“.
Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Caraş-Severin a argumentat că, practic, numărul de doze primite s-a triplat, însă ministerul nu poate asigura vaccinuri gratuite pentru întreaga populaţie: „Se poate constata că la nivelul judeţului, numărul de doze de vaccin antigripal repartizat a crescut nu semnificativ, ci enorm. Spun acest lucru, fiindcă am constatat că populaţia judeţului este o populaţie îmbătrânită, dar nu doar această categorie trebuie să se vaccineze, ci şi cei consideraţi cu risc. Tocmai în această idee am solicitat mai multe doze. Faptul că nu am reuşit să vaccinăm întreaga populaţie, asta este imposibil, fiindcă şi resursele Ministerului Sănătăţii sunt limitate şi nu poate să aloce toate resursele doar unui segment, cum ar fi vaccinarea antigripală. Una peste alta, vaccinarea, în general, este în creştere, faţă de anii anteriori“.
Dacă în urmă cu trei ani oamenii au fost foarte reticenţi vizavi de vaccinare, existau multe rezerve din cauza aşa-ziselor efecte secundare, avansate şi acum în campaniile antivaccinare, oamenii au înţeles că vaccinarea este singura metodă de evitare a îmbolnăvirii sau a complicaţiilor cauzate de virusurile gripale.
La ora actuală, în judeţul Caraş-Severin există doar şase cazuri de gripă confirmate prin analize de laborator la Institutul Cantacuzino din Bucureşti, dintr-un număr de 44 de suspiciuni, şi nici un deces. Dacă în sezonul gripal trecut judeţul Caraş-Severin a fost singurul judeţ din ţară care nu a raportat nici un caz de gripă în luna ianuarie, stârnind chiar multă vâlvă în mass-media, chiar dacă în perioada epidemiei a înregistrat şi decese, asta s-a datorat faptului că oamenii s-au vaccinat antigripal. Vaccinarea a fost posibilă şi prin implicarea societăţii civile şi mass-mediei locale în campaniile de vaccinare derulate anul trecut de DSP CS.
JCS-Alexandra Gorghiu