REȘIȚA – În buluceala egoistă din magazine, malluri şi în lupta înverşunată soldată cu victoria cârnaţilor şi sarmalelor, românii uită de adevărata bucurie a Naşterii Domnului.
Goana după produsele care credem noi că ne asigură liniştea de Sărbători ne face să uităm ce este cu adevărat important la această sărbătoare. Crăciunul, mai mult decât orice, este o sărbătoare a bucuriei şi zâmbetului. A unei mulţumiri sufleteşti cu care parcă venim pe lume cei mai mulţi dintre noi şi asta pentru că bucuria naşterii lui Isus este a noastră, a tuturor. Sunt fireşti bucatele alese, mesele îmbelşugate, până la urmă şi ele diferenţiază sărbătoarea de o zi obişnuită, dar acolo la masa ta, în casa ta, trebuie să fie lumină, îndeosebi în suflet şi în ochi. Fără lumină şi bucurie, fără mulţumire sufletească, belşugul unei mese nu ar trebui să însemne ceva. Crăciunul este o sărbătoare a spiritului, înainte de a fi o celebrare a porcului. Bradul, cadourile de sub el sunt doar simbolurile materiale ale unui eveniment ce marchează începuturile noastre întru credinţă: naşterea lui Isus.
Tot de Crăciun, când credeţi că nu aveţi destule, să vă gândiţi la cei care nu au mai nimic. Poate mulţi dintre noi nu avem chiar ceea ce ne dorim, dar dacă ne gândim la cei care mai au doar o clipă de trăit, la cei care nu au avut niciodată o casă, la cei care mor de foame, la cei care nu ştiu ce înseamnă Crăciunul, ne vom da seama că avem de toate. Şi să ştiţi că cei mai mulţi dintre cei care nu au mese îmbelşugate au un Crăciun mai fericit decât mulţi. Dacă apucaţi să daţi un cadou vreunui copil sărac, uitaţi-vă atent la sclipirea din ochii lui şi o să vedeţi cum arăta steaua ce lumina drumul magilor spre Betleem.
Eu cred că suntem mai mulţi cei cărora ne place să împodobim casa şi bradul, dar şi sufletul cu credinţă, bunătate, puterea de a dărui şi dragoste. Pentru că steaua răsare acolo, în suflete! Să privim în aceste zile mai puţin în farfurie sau sub brad şi mai mult în noi. Este momentul în care putem vedea cât de mare este un brad mic în ochii unui copil, este liniştea în care putem zâmbi iluziilor copilăriei, putem alunga regrete şi închina amintiri frumoase celor care nu mai sunt lângă noi, este perioada în care avem sentimentul că un colind poate schimba lumea în bine.
Peste tot sunt oameni, cuvinte, gânduri. Toţi aşteptăm Sărbătorile. Doar grijile, stările sufleteşti şi realităţile diferă. Nici grijile de azi, nici incertitudinea de mâine nu trebuie să ne umbrească sărbătorile. Gândiţi-vă la steaua care vesteşte înnobilarea sufletelor noastre şi nu lăsaţi pe nimeni şi nimic să vă fure bucuria Crăciunului!
JCS-Nina Curița
FOTO: Elena Shumilova