ANINA – În urmă cu câţiva ani, Primăria Anina se bucura de potenţialul exploatării unui depozit de cărbune la suprafaţă, comoară descoperită pe suprafaţa fostei fabrici de cherestea.
O firmă sârbă urma să exploateze acest depozit şi să plătească o cotă din profit comunităţii. Numai că planul iniţial nu s-a concretizat. Sârbii au încercat să livreze cărbunele în Bosnia, cei de acolo l-au refuzat pe motiv că puterea calorică era prea mare pentru necesităţile lor şi operaţiunea a intrat în impas. Salvarea părea că vine de la un cetăţean belgian, care printr-o societate înfiinţată în Bulgaria, a preluat întreaga afacere. În urma acestei tranzacţii, Anina urma să primească mai mulţi bani decât din înţelegerea cu sârbii şi să nu aibe nici o bătaie de cap cu găsirea cumpărătorilor. Noii patroni ai depozitului au făcut deja două livrări către Termocentrala Mintia şi două către Termocentrala Govora, din care una a fost de probă pentru evaluarea cărbunelui.
Cei de la Mintia au întors-o ca la Ploieşti şi, agăţându-se de câteva chichiţe, au amânat plata. Nimic nou sub soare, doar trăim în România şi se pare că belgiano-bulgarul nu a studiat suficient capitalismul autohton încât acest lucru să nu îl ia prin surprindere. Cei de la Govora ar urma să plătească în viitorul apropiat. Cert e că, până acum, Primăria Anina n-a pupat nici un pol. E drept că s-a ales cu un teren de 7000 m2 în care intră şi construcţia fostului gater, loc pe care autorităţile locale vor să amenajeze un bazin de înot.
„La finalul anului vom vedea balanţa firmei care exploatează depozitul şi vom stabili împreună suma datorată Primăriei Anina. Au fost mai multe încurcături şi neînţelegeri, dar cifrele ne vor edifica exact. Sperăm că totul va intra în normal începând cu anul viitor, că beneficiarii vor plăti sumele datorate şi oraşul îsi va primi banii“, declară Gheorghe Românu, primarul oraşului.
În anul ce vine, Primăria Anina, în urma balanţei contabile, va anunţa şi sumele exacte care vor intra în contul oraşului. Sperăm, deci, că 2020 va aduce veşti mai bune şi că afacerile româno-bulgareşti, via Belgia, vor deveni profitabile pentru pitoreasca, dar mult-încercata aşezare a Aninei.
Flavius Militaru