Caraş-Severin, Romania

REȘIȚA – România a împlinit 101 ani! Iar Banatul sărbătorește centenarul instaurării administrației românești!

Natura a privit cu ochi buni aniversarea și soarele a strălucit puternic, învăluind cu razele sale pe cei prezenți la manifestările din Parcul Tricolorului din Lunca Bârzavei.Totul a decurs conform programului, s-a constituit dispozitivul militar festiv și un  sobor de preoți a oficiat o slujbă în memoria eroilor căzuți îin lupta pentru înfăptuirea României Mari. Pe rând, prefectul județului, Matei Lupu, președintele Consiliului Judeţean, Silviu Hurduzeu și primarul Reșiței, Ioan Popa, au rostit câte o alocuțiune, creând momente pe alocuri emoționante, reușind chiar să smulgă niște ropote de aplauze din partea auditoriului.

Asociația de Tradiții Militare „Eugeniu de Savoya” Timișoara a avut două tentative nereușite de a trage o salvă de tun, pentru a marca 100 de ani de la instaurarea administrației românești la Reșița. Spunem nereușite, pentru că tunul de epocă, sau încărcătura lui, a jucat feste artileriștilor de paradă, reușind doar două fâsâieli și niște scântei. Momentul a fost totuși apreciat de public, care, pe lângă hohotele de râs, a oferit și un ropot de aplauze pentru perseverență.

Evenimentul s-a încheiat cu o paradă a detașamentelor si ale tehnicii specifice instituțiilor din cadrul SNAPOPSN. Cei mai veseli au fost micuții înșiruiți pe marginea bulevardului și atent supravegheați de părinți, aceștia având ocazia să vadă pe viu câini de intervenție, soldați, polițiști, jandarmi și pompieri, toți purtând impecabilele uniforme de paradă, precum și diverse autoutilitare de intervenție, defilând la doar câțiva metri de ei.

Reacția publicului față de eveniment a fost una pozitivă, oamenii declarând că s-au simțit bine, le-a plăcut parada, au apreciat discursurile oficialilor și, măcar pentru o zi, se simt mai „români“ decât de obicei, mai aproape de România și de conaționalii lor. Au profitat și de vremea frumoasă pentru a ieși la o plimbare, urmând ca după încheierea evenimentului oficial, să dea o raită pe la căsuțele pline cu bunătăți din parc, pentru a servi un vin fiert, un mic sau o porție de fasole cu ciolan. Cu toții au ținut neapărat să facă tradiționala urare, la care subscriem și noi: „La mulți ani, România!“.

Flavius Militaru