CARAŞ-SEVERIN – De acest spaţiu virtual de promovare, pus la dispoziţie producătorilor din regiunea de Vest, beneficiază în prezent zece producători din Caraş-Severin.
Platforma online „Arome proprii“ – www.aromeproprii.ro, lansată în primăvară de ADR Vest în cadrul proiectului „NICHE – Dezvoltarea de lanțuri valorice inovative în sectorul agroalimentar“, se dezvoltă în continuare ca un instrument necesar pentru producătorii din Regiunea de Vest, care au ales să-şi promoveze produsele şi în spaţiul virtual. Astfel, alături de cultivatorul din Berzovia care şi-a făcut cunoscut şofranul de România, agricultorul din Şuşca – com. Pojejena, care se prezintă cu delicatese din smochine, producătorul de bunătăţi din legume şi fructe din zona Fârliug sau cel de sucuri naturale din Cornereva ori cei care produc în fabrica de la Tirol caşcavalul Banat, s-au înscris şi alţi producători din judeţul Caraş-Severin.
Este vorba despre un producător de legume de sezon din Anina, care-şi promovează recoltele din „Grădina Dealul Frumos“ şi pe Facebook, dar a intrat de curând şi pe această platformă pusă la dispoziţie de ADR Vest. Producătorul livrează o dată pe săptămână sau la două săptămâni minim trei produse, în funcţie de sezon şi de recoltă: salată salanova, mix oriental de verdețuri, spanac, mangold, ceapă verde, sfeclă baby, ridichi, gulii, roşii, morcovi baby, ardei kapia, condimente și plante aromatice în diverse varietăţi.
Din Vîrciorova – com. Bolvaşniţa, munca a patru generaţii de producători se reflectă acum pe platforma „Arome proprii“ în sucurile naturale produse din „Fructe Alese De La Geal“. De asemenea, pe platformă poate fi găsit şi cuplul de reşiţeni care a ales să se mute la Târnova, mizând pe produse din gălbenele create în „Casa Ciobăniţa“. De avantajele platformei s-au convins şi doi producători de mezeluri din Bocşa şi Reşiţa, „Banat bun“ şi „Biblioteca de afumături“, recunoscuţi pentru calitatea tradiţională a produselor din carne după reţete clasice.
Cu siguranţă, un spaţiu în plus de promovare e binevenit, de aceea, producătorii cărăşeni pot să-şi facă conturi pentru a-şi promova produsele online, prin intermediul platformei. Ţinând cont că sunt deja foarte mulţi agricultori care s-au încumetat să-şi dezvolte afaceri în mediul rural, fie să investească în lavandă, fructe de pădure – zmeură, afine ş.a., platforma este, de fapt, o invitaţie pentru a-şi face şi mai bine cunoscute produsele.
Alexandra Gorghiu