CARAŞ-SEVERIN – Instructorii auto cer mai mult timp de pregătire pentru viitorii şoferi, în condiţiile în care, în curând, şcolile care nu ajung la o rată de promovare de 40% vor pierde licenţa.
Ca în orice domeniu şi şoferia trebuie învăţată temeinic, mai ales că este lucrul de care depind şi vieţi. 30 de ore, adică 15 ședințe de condus, despre care tot mai mulţi instructori spun că sunt insuficiente, cam asta înseamnă școala de șoferi în România. Dacă promovează examenul, elevul devine șofer cu acte în regulă.
O ordonanță care va intra în vigoare în 2021 ar putea obliga școlile de șoferi să aibă o rată de promovare a elevilor de 40% în primul an, în condițiile în care media actuală este de 25%. În Caraş-Severin, accidentele uşoare sunt la ordinea zilei, cele urâte sunt destul de dese. Să nu uităm că anul 2019 a început cu un accident ce a avut loc la Buchin, pentru care a fost activat planul roşu de urgenţă, fiind implicate un autoturism şi un autocar. Şoferul autoturismului a murit pe loc. În iunie, în satul Globu Craiovei, un conducător auto de 22 de ani ar fi pierdut controlul asupra direcției de mers, neadaptând viteza în curbă, mașina fiind proiectată într-un zid de pe marginea drumului, moment în care a lovit o femeie care se deplasa regulamentar pe acostamentul drumului. În urma impactului, femeia a murit. La sfârşitul lui iulie, pe centura Caransebeşului, o persoană de 72 de ani și-a pierdut viața, iar alte patru persoane au fost rănite în urma unui grav accident rutier. Şi exemplele pot continua.
De obicei, teribilismul şi neatenţia la volan ucid, însă se întâmplă ca şi după ani de experienţă în şoferie să se producă tragedii. „Ar trebui suplimentate orele pentru condus. Sigur că asta implică nişte costuri, însă este mai scump să plăteşti cu viaţa din lipsa experienţei pe drumuri“, ne-a spus un instructor auto din Reşiţa. „Da, şi orele trebuie suplimentate, dar şi atenţia la volan trebuie sporită. Degeaba faci 100 de ore de condus, dacă tu mergi cu nasul în telefon. Degeaba faci 100 de ore de condus, dacă tu nu ţii cont de carosabilul ud şi pe drum drept mergi cu 120 la oră. Sunt mulţi factori care tulbură traficul, dar, da, şcoala de şoferi trebuie să fie făcută temeinic“, ne-a spus un alt instructor auto din Reşiţa. Un alt coleg de breaslă al acestuia a adăugat că există şi diferenţe între zonele în care tinerii învaţă şoferie: „În Timişoara, oraş aglomerat, altfel învaţă tinerii şoferie. În Reşiţa, altfel. Însă cei care nu prea sunt pregătiţi sunt cei din zonele Oraviţa, Bozovici. Este adevărat că sunt aduşi elevii să conducă şi prin Reşiţa, dar emoţiile sunt mari. Există tineri foarte bine pregătiţi, atenţi, dar la examen din cauza emoţiilor pică şi iau examenul ăia superficiali şi lipsiţi de emoţie, care mai târziu îşi dezvoltă tupeul în trafic“.
Statistica arată că România are cea mai mare rată a mortalității rutiere din Uniunea Europeană, cu 96 de decese la un milion de locuitori. Dublu față de media europeană! Norvegia este țara cu cea mai mică mortalitate pe șosele, cu 20 de decese la un milion de locuitori. Acolo sancțiunile pentru șoferi sunt mult mai aspre decât în România, iar autoritățile au un plan de siguranță a traficului care include și programe de prevenire a accidentelor.
Nina Curiţa