CARAŞ-SEVERIN – Spunem asta după ce vedem că una din două probe recoltate din apele băute de cărăşeni nu îndeplineşte cerinţele minime de potabilitate. Mai mult, în judeţ nu există niciun aparat care să determine prezenţa radioactivităţii în apă.
Multă vreme am fost învăţaţi să raţionalizăm consumul de apă, iar evoluţia factorilor de mediu a impus această măsură ca o necesitate. Deşi uneori cerul ne arată că ne poate oferi mai multă apă decât poate înghiţi pământul. Chiar şi aşa, apa este una dintre cele mai mari afaceri din lume. Plouă gratis, captezi un curs de apă, îmbuteliezi sau tragi prin conducte şi gata afacerea. Totuşi, în Caraş-Severin, afacerea care e pe butuci are probleme de sănătate…
Cei mai fericiţi sunt cărăşenii din mediul urban care au apă la robinet. Asta pentru că, în urma recoltării de 69 de probe, în primele patru luni ale anului, doar o probă nu corespundea normelor legii. Mai rău e la sate. Dacă vorbim de localităţile care au apă distribuită în sistem centralizat, din 105 probe, mai mult de jumătate (53) au fost necorespunzătoare.
La capitolul izvoare, fântâni publice de la sate, din care oamenii îşi iau apa, din 34 de probe, 23 s-au dovedit a fi necorespunzătoare. Dar dacă aţi crede că asta e tot, vă înşelaţi! Asta pentru că, în pofida probelor şi acţiunilor de recoltare, în Caraş-Severin, în anul 2019, nu există un aparat care să stabilească existenţa radioactivităţii în apa pe care o bem. Situaţia este bine subliniată şi într-un raport al Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului unde, la capitolul supravegherii sănătăţii publice, la Compartimentul Igiena Radiaţiilor, scrie negru pe alb: „Nu putem aplica Legea 301/2015 privind stabilirea cerințelor de protecție a sănătății populației în ceea ce privește substanțele radioactive din apa potabilă din lipsă de aparatură de specialitate“.
Aşadar, mai beţi apă! Beţi, dacă puteţi…