REŞIŢA – Asta este concluzia bilanţului activităţii desfăşurate în 2018 de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraş-Severin în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.
Aceste rezultate se datorează campaniilor de conştientizare şi control pe de o parte, dar şi acţiunilor specifice derulate de inspectorii de muncă, respectiv controale, informări şi monitorizări în diferitele domenii de activitate. Informarea a fost prezentată de reprezentantul ITM CS, Florin Azuga, subiectul fiind pe ordinea de zi a şedinţei Comisiei de Dialog Social din cadrul Prefecturii.
Potrivit acestui raport, în 2018 s-au efectuat 1213 controale, mai multe ca în 2017, când activitatea de control, evaluată pe baza indicatorilor specifici, a însumat 1193 de controale. Numărul de angajatori controlaţi a fost de 1089, la care s-au constatat 1786 de neconformităţi. S-au dispus 1786 de măsuri şi tot atâtea sancţiuni aplicate, mai puţine ca anul anterior, când inspectiorii ITM au constatat 1819 neconformităţi şi au aplicat tot atâtea sancţiuni. De asemenea, s-au aplicat mai puţine amenzi contravenţionale, şi-anume, 30 de amenzi în valoare totală de 157.000 lei, faţă de cele 66 din 2017, care au totalizat 269.500 lei. Nu a fost însă sistată nici o activitate şi doar un echipament de muncă a fost oprit din funcţiune. Cu toate acestea, ITM CS atrage atenţia că datele statistice indică în continuare condiţii de muncă în care se manifestă riscuri profesionale şi o cultură de prevenire a riscurilor insuficient dezvoltată la nivelul întreprinderilor. Cele mai frecvente se referă la: identificarea și evaluarea riscurilor de accidentare; funcționarea dispozitivelor de protecție; asigurarea cerințelor minime de securitate a muncii pentru lucrul la înățime; exploatarea și întreținerea echipamentelor de muncă; autorizarea instalațiilor de ridicat și sub presiune; asigurarea personalului autorizat pentru exploatarea instalațiilor de ridicat și sub presiune; instruirea lucrătorilor; efectuarea controalelor medicale la angajare și periodice; asigurarea măsurilor de prim ajutor; semnalizarea de securitate a locurilor de muncă. Toate acestea pot determina evenimente soldate cu accidente mortale sau vătămări ale organismului, incidente periculoase, precum şi cazuri de boală profesională sau legată de profesiune.
În anul 2018, la Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraș-Severin au fost comunicate 83 de evenimente produse pe teritoriul judeţului Caraș-Severin, soldate cu 85 persoane accidentate, din care 13 accidentate mortal, față de 84 evenimente soldate cu 97 persoane accidentate, din care 17 accidentate mortal, în anul 2017. În urma cercetării acestor evenimente au fost înregistrați 61 de accidentați în muncă, 2 accidentați ușor și 20 de accidentați în afara muncii. Dintre cei 61 de accidentaţi în muncă, 27 erau la angajatori cu sediul social în județul Caraș-Severin, iar restul în alte județe.
Referitor la bolile profesionale, în 2018 la Inspectoratul Teritorial de Muncă Caraş-Severin s-au declarat 10 cazuri de boli profesionale, din care 5 de pneumoconicoză la pulberi mixte, 3 cazuri de polidiscopatie lombară profesională, un caz de hipoacuzie și unul de astm bronșic și bronșită cronică profesională.