Caraş-Severin, Romania

S-a ajuns ca pentru pietruirea unei străzi să se folosească piatră rezultată în urma săpăturilor efectuate pe marginea aceleiaşi străzi, iar în ceea ce priveşte scurgerea apei rezultate în urma ploii nu s-a făcut decât un şanţ de câţiva centimetri adâncime.

 Acum apa se scurge în curţile şi grădinile sătenilor, iar ceea ce e mai grav, le afectează foarte serios casele, care au ajuns să crape şi să se umple de igrasie. Asta,cu atât mai mult, cu cât majoritatea caselor din Cermei sunt construite din chirpici. În ceea ce priveşte autorităţile locale, acestea susţin că tot scandalul se datorează lipsei de comunicare.

Săteni revoltaţi şi drumuri proaste
Oamenii care locuiesc pe prima stradă, pe dreapta, de la intrarea din Cermei s-au revoltat zilele trecute când au auzit că autorităţile locale intenţionează să devieze pe acolo circulaţia TIR-urilor. Este vorba despre un drum de pământ, plin de gropi, ce ar fi trebuit să fie pietruit, dar piatra se vede doar unde şi unde.

Sătenii sunt de asemenea nemulţumiţi de modul în care au început autorităţile să pietruiască strada. Oamenii Primăriei au început să sape pe marginea drumului, spre a dezgropa piatra şi a o pune pe mijlocul străzii cu pricina. „S-a scos piatra de pe marginea drumului pentru a fi pusă pe mijlocul acestui drum, îngustându-l. Nu am aprobat acest lucru, mai ales că şi pe alte străzi piatra se pune doar acolo unde vrea primarul, iar de transportat se transportă cu camioanele primarului. Pe această stradă îşi desfăşoară activitatea trei firme, dar cu greu se poate intra aici din cauza noroiului şi a gropilor. L-am sunat pe primar, dar el mi-a spus că nu sunt eu cu astea. M-a deranjat acest răspuns, mai ales că sunt şi consilier local”, ne-a declarat Leontin Suciu.
Văzând că am ajuns la ei pe stradă, am fost înconjuraţi de sătenii scandalizaţi.

„Am auzit că cei de la Primărie vor să devieze aici TIR-urile care trec prin comună. Nu vrem aşa ceva, că se strică şi mai tare drumul”, spune Mariana Petruşe. „Acum au început să sape drumul şi mută piatra, iar în locul pietrei pun pământ. Decât să ne repare aşa strada, mai bine mă apuc eu şi car piatră cu roaba”, spune şi Maria Gudiu, o femeie trecută de 60 de ani.

Tocmai preotul a înfundat şanţul…

Un alt necaz al sătenilor îl constituie apa care rămâne în drum sau se scurge în curţile şi în grădinile lor. „Şanţurile sunt problema, că sunt înfundate şi nu se scurge apa. Nimeni nu şi le desfundă şi nici nu lasă pe cei de la Primărie să o facă, pentru că atunci ar sta apa în faţa casei lui”, susţine Aurel Flonta. În ceea ce priveşte grădinile, în multe dintre ele nu s-au făcut încă nici un fel de lucrări, pentru simplul fapt că sunt pline de apă. Asta deşi în zonă nu au fost probleme mari cu inundaţiile. „Vor să ia pământ de pe marginea şanţului. Să nu ia de la mine, că mi se umple de apă şi curtea, că despre grădină… Apa nu se poate scurge din cauză că vecinul (n.r.- preotul satului) a înfundat şanţul de scurgere. De când ne ştim, în spatele grădinii aveam un şanţ pentru a scăpa de apă. Acum popa l-a înfundat şi nu mai pot să seamăn nimic. Şi anul trecut am semănat abia la sfârşitul lui mai. Nu s-a făcut aproape nimic. Am ajuns să cumpărăm de toate ca domnii de la oraş”, ne spune cu lacrimi în ochi Maria Alexa.

În curtea lui Ioan Flonta, apa era încă de 5 centimetri, deşi nu mai plouase de câteva zile bune. „De câte ori plouă, apa vine la mine în curte în loc să se scurgă în şanţ. Acum a intrat sub casă, iar igrasia e de un metru”, povesteşte Flonta. Omul poate spune că este încă norocos spre deosebire de o vecină de-a sa, a cărei casă începe să se dărâme din cauza umezelii. Mai trebuie menţionat că pânza freatică, ce a ajuns la nivelul solului a făcut ca multe fântâni să devină inutilizabile.

Un pod vechi blochează scurgerea apei
În situaţia în care primarul Ioan Vesa era plecat cu treburi în Austria, am luat legătura cu „vicele” Petru Pitaş. Acesta susţine că TIR-urile nu vor fi deviate pe strada cu pricina, lucrările începute datorându-se faptului că se doreşte organizarea unei serbări dedicate fiilor satului. „Oamenii nu au fost bine informaţi. Vrem să deviem traficul pe acolo, pentru că în centru, pe strada principală, vom amenaja o scenă. Luăm piatră de pe marginea drumului, unde a fost dusă de ape, pentru a face economie. Urmează apoi să punem un nou strat de piatră. Cât despre faptul că s-ar folosi numai camioanele primarului, facem acest lucru pentru că ne costă mai puţin. Problema cu apa am încercat să o rezolvăm, dar nu are rost să facem şanţuri mai adânci că nu are pe unde se scurge. Avem un pod cu tub îngust de doar 40 de centimetri, prin care nu poate trece o cantitate mare de apă, pod situat pe drumul judeţean şi construit cu mulţi ani în urmă”, a declarat viceprimarul Petru Pitaş. „Cred că dacă vor veni ploi serioase, apa va ajunge de un metru în casele oamenilor ce stau în partea de jos a Cermeiului, înspre Ineu”, a continuat viceprimarul, fără a putea însă să dea un răspuns atunci când a fost întrebat dacă podul care împiedică scurgerea apei va fi înlocuit.

Privitor la nemulţumirile oamenilor legate de preotul Petru Lazea, acesta susţine că va permite desfundarea şanţului care-i trece prin grădină doar atunci când şi ceilalţi vecini situaţi mai la vale vor face acest lucru. „După terenul meu mai sunt şi alte grădini unde oamenii au înfundat acest şanţ. Dacă nu-l înfundam şi eu, toată apa s-ar aduna la mine în grădină. În toamnă nici n-am putut ara din cauza umezelii. De 20 de ani, de când locuiesc în casa parohială, am probleme cu apa”, a declarat preotul.

Lucian Şerban