– Nu se pune problema, deocamdată, acceptului PD în PPE. În momentul de faţă, PD are statut de observator, iar pentru accederea cu statut de membru asociat i s-a recomandat, în septembrie, să caute să colaboreze cu structurile recunoscute de PPE în România. Mă refer la partidul nostru şi la UDMR. Din păcate, dialogul nostru cu PD, în momentul de faţă, nu prea există. Anul trecut am avansat un proiect politic pentru un pol popular în care pe liste comune şi având obiective comune să ne regăsim, dar păstrând individualiatea fiecare şi evident în cote procentuale diferite, dar propunerea nu a fost acceptată de PD. După aceea Boc ne-a făcut o propunere de dialog după care noi am răspuns şi am mandatat o delegaţie, dar nu s-a întâmplat nimic. Deci, nu văd ce ar putea pretinde PD-ul la PPE că ar fi făcut în sprijinul realizării unui proiect politic comun în România. Un lucru trebuie să se reţină clar şi anume că PNŢCD nu va fuziona cu PD şi nu avem nici cea mai mică intenţie de a face acest lucru, dar dorim o colaborare.
– Această colaborare s-ar putea realiza pe baza unei federaţii?
– Noi am propus acel pol popular căruia puteţi să-i spuneţi şi federaţie. De fapt şi PPE este o federaţie de partide care fiecare îşi păstrează individualitatea însă întreprind acţiuni politice comune atunci când este cazul.
PD îşi reevaluează situaţia din PPE
– Care este în momentul de faţă colaborarea cu PD?
– Cred că, în momentul de faţă, PD îşi face o reevaluare în privinţa PPE. Nu cred că au un interes real.
– În cazul în care discuţiile cu PD tergiversează aţi putea discuta cu PNL pentru formarea unui pol creştin democrat în România?
– În măsura în care PNL nu se simte încorsetat de constrângeri doctrinare eu cred că ar fi normal acest lucru. Am făcut propuneri PNL-ului pentru a avea discuţii mai ales că şi PNL şi PNŢCD sunt partide istorice în sensul bun al cuvântului şi nu văd ce impedimente ar exista ca să creem structuri de colaborare în teritoriu şi la nivel central. Bineînţeles că trebuie negociat, dar cred că şi din partea PNL există interes pentru colaborare.
Legea lustraţiei şi condamnarea comunismului
– PPCD a intrat în parlament prin venirea unor deputaţi. Care este rolul lor?
– Din punctul nostru de vedere au un portofoliu de legi pe care trebuie să le susţină: legea lustraţiei, condamnarea comunismului, apoi anumite legislaţii pe care noi le susţinem în domeniul economic şi social. Nu vom susţine acel pachet de legi al siguranţei naţionale, care prevede controale abuzive şi acel poliţist sau securist din teritoriu, pentru că ele contravin principiului democratic. Evident vom susţine toate legislaţiile anticorupţie, reale şi, de asemenea, avem nişte proiecte de legi pe care le-am supus şi în campania electorală, care vizează învăţământul confesional şi susţinerea bisericii, în sensul ca preoţii să nu mai depindă doar de bugetul de stat. Nu în ultimul rând, susţinem restituirea în contravaloare actualizată a inventarului agricol de care au fost privaţi ţăranii atunci când au fost obligaţi să intre în CAP.
– Cât timp credeţi că veţi mai putea duce în spate partidul?
– Cât mă ajută D-zeu şi cât am mandat. După aceasta să vină alţii. Oricum, fac tot ce pot, deoarece cred în aceste idei şi ele s-au validat în toată Europa civilizată. Cred că România, în momentul de faţă, fiind privată de o participare creştin democrată în Parlament se confruntă cu un FSN aflat şi în opoziţie şi, în mare parte, şi la putere.
Moralitatea politică
– Cum caracterizaţi actuala guvernare şi Alianţa DA?
– Foarte mulţi s-au convins că atât PSD, cât şi acutala guvernare au aceleaşi probleme de moralitate politică. În ceea ce priveşte Alianţa DA, a fost încă de la început o construcţie hibridă şi interesată, în sensul că nu aveau abilităţi doctrinare unii cu alţii, dar era dorinţa comună de a înlătura PSD, care a coincis la momentul respectiv şi cu dorinţa majorităţii românilor. Dar, atunci când alianţele se configurează doar pe interese de moment şi când partenerii nu au încredere unul în altul se iscă discuţii şi confruntări. Nouă, fiind din 2000 în afara parlamentului, nu văd ce ni s-ar mai putea imputa: cazuri de corupţie sau malpraxis în privinţa banului public. De aceea cred că şi credibilitatea noastră creşte şi, pe fondul acestui fapt, oamenii vin înspre noi.
Daniel Albu