Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Municipalitatea reşiţeană şi operatorul propriu de transport s-au văzut obligaţi să facă o serie de concesii pentru călătorii care s-au plâns că nu ştiau de unde să-şi cumpere bilete. Situaţia se va schimba cât de curând.

Şeful administrativului reşiţean a dezvăluit faptul că operatorul local de transport va pune pe roate un proiect deja pus în practică de vreo două luni la Oradea, împreună cu o societate bancară. Odată introdus, sistemul va permite plata călătoriei prin modalităţi moderne, direct din mijloacele de transport, fără a mai fi nevoie de vreun taxator.

Întrebat de ce nu s-a renunţat încă la taxatorii de pe autobuze şi de ce nu sunt folosite aparatele noi, Ioan Popa, primarul Reşiţei, a explicat că aparatele sunt folosite, dar că nu s-a putut renunţa la personalul care vinde bilete în mijloacele de transport: „Ideea este că am avut în luna decembrie reclamaţii legate de faptul că oamenii nu ştiu că trebuie să-şi ia bilete din alte locuri, din staţiile de tramvai, din autobuz şi aşa mai departe. Şi atunci am optat pentru a face o trecere mai lină de la controlorul ăsta din tramvai la autotaxare, astfel încât să evităm discuţii de tot felul. Pe de altă parte, mai lucrăm acum la un proiect împreună cu Banca Comercială Română, în care poţi plăti biletul de autobuz, de exemplu, şi cu cardul de credit. Te duci cu cardul de credit, îl apropii de un dispozitiv, de un device care este în autobuz, şi ţi-ai validat călătoria sau abonamentul şi aşa mai departe. Şi atunci când avem mai multe posibilităţi, astfel încât oamenii să nu spună Domne dar nu am ştiut, dar am apucat să fiu în autobuz şi nu ştiu ce să fac. Vom lucra şi cu card bancar, şi cu SMS de pe telefonul mobil. Adică vei putea urca, tastezi pe SMS un număr şi ţi-ai validat biletul. Atunci vom elimina complet taxatorii, care sunt un cost. Taxatori sunt vreo 28. În momentul ăla vom reduce presiunea din punctul ăsta de vedere şi eu sper că vom ajunge să ne antrenăm pentru un transport civilizat. (…) Şi cu cardul de pensii merge“. Anterior, reprezentanţii TUR spuneau că există nouă controlori, însă numărul lor va creşte odată cu desfiinţarea taxatorilor şi reîncadrarea unora dintre ei.

Deocamdată, există încă probleme pentru că, la anumite ore şi în weekend, punctele de vânzare a biletelor sunt închise, iar călătorii nu ar avea de unde să le cumpere, dacă acestea nu ar fi disponibile şi în autobuze. Şi dacă nimic nu va da roade, „Mai avem varianta să facem transportul gratuit“, a conchis Popa, explicând totuşi că acest lucru ar fi imposibil, mai ales după introducerea tramvaielor pe bani europeni.