REŞIŢA – În special pe cei răspunzători că la patru zile după ninsori, nici acum nu sunt curăţate trotuarele şi Centrul Civic.
Reprezentantul Guvernului, Matei Lupu, a venit cu o contra-soluţie la afirmaţia primarului că n-are ce face cu zăpada care zace de atâta timp, mai ales în Centrul Civic, unde avem târg de Crăciun. „Chiar nu avem cinci bascule cu care să ducem zăpada la marginea oraşului? Atât ne trebuie, cinci bascule şi o fadromă, nimic altceva. În patru zile, aceste cinci bascule pot să facă, fiecare, cel puţin zece drumuri. E vorba de marginea oraşului. Ne trebuie puţin mai multă organizare, mai urechiaţi cei care iau bani pentru aşa ceva, dar n-a dat nimeni termene de curăţare sub avertismentul rezilierii contractelor“.
Este, într-adevăr, o adevărată aventură să mergi, chiar la pas, prin oraş, fie în Centru, fie în altă parte. Munţi de zăpadă se înalţă pretutindeni, unde oamenii au dat la lopată, în special în parcări, pentru a-şi scoate maşinile din nămeţi, fiecare cum a crezut de cuviinţă, blocând ieşirea altuia sau accesul trecătorilor. Şi în staţiile de autobuz, zăpada a fost adunată în grămezi, pentru ca transportul în comun să funcţioneze, cât de cât, chiar dacă, în unele staţii, zăpada deja topită, a format bălţi, iar oamenii ajung direct în baltă, când coboară din autobuz.
„Nu este normal ca în centrul oraşului să fie zăpadă, să nu poţi să treci! a exclamat prefectul. Dacă Centrul nu-i curăţat, ce să mai cerem în margine“. El nu este de acord să i se ceară cetăţeanului să vină să cureţe zăpada, atâta timp cât există firme plătite să o facă. „Dacă noi nu facem pentru cetăţeni nimic şi le cerem să vină să-şi cureţe zăpada de pe trotuar, e foarte greu. Mai întâi trebuie să-i dai omului şi după aceea să-i ceri. Haideţi să dăm exemplu, primăriile, cei care se ocupă de aşa ceva, să le curăţăm, fiindcă ei au obligaţia să le cureţe, după aceea să mergem către cetăţeni, chiar cu amenzi. Până atunci, să arătăm noi că facem. E foarte uşor să stăm în birou, comentăm, povestim, ne lăudăm ce vrem să facem, că o să facem minuni, dar noi nu suntem în stare să curăţăm zăpada de 30 de centimetri după patru zile. Nu este obligaţia mea ca prefect să cer rezilieri de contracte pentru drumuri. Nu mi se pare normal, ca administrator de judeţ sau de oraş, să stai şi să spui doar că nu se implică. Haideţi să ieşim în stradă, să ieşim pe teren, fiindcă rezolvăm mai mult problema decât să stăm să povestim. Este o urecheală pentru toată lumea, de la administrator de judeţ până la ultima comună. Ca administratori ai unui judeţ sau localităţi, suntem obligaţi să facem tot ce ne stă în putinţă pentru siguranţa şi confortul cetăţeanului. Noi nu suntem societate comercială, nu merge că iau cu un leu şi dau cu doi. Aici merge grija către cetăţean“.