CARAŞ-SEVERIN – Așa cum Jurnal CS scria încă de la finele lunii noiembrie, Consiliul Județean și Transgaz caută soluții pentru ca gazul să ajungă în fiecare localitate cărășeană. În acest sens, conducerea forului județean și primarii cărășeni interesați s-au întâlnit luni cu reprezentanții Transgaz şi Distrigaz, pentru a discuta aspectele privind extinderea rețelei de gaze naturale în Caraș-Severin.
Preşedintele CJ Silviu Hurduzeu le-a spus primarilor că este firesc ca mulţi dintre ei să-şi dorească introducerea gazului în localităţile lor, lucru care de altfel este şi de dorit, fapt pentru care le-a recomandat să discute cu cetăţenii acest aspect. Ionel Alexandru, reprezentantul Transgaz, i-a asigurat pe primari că nu vor fi piedici puse de eventualele tăieri de arbori necesare introducerii reţelelor de gaz. În plus, localităţile şi-ar putea înfiinţa, la fel ca în cazul apei, operatori specializaţi pentru serviciile de distribuţie.
Dumitru Ursu, primarul din Oraviţa, a dorit să afle cât durează până ca lucrurile să se pună pe roate, iar reprezentantul Transgaz l-a asigurat că, de la solicitare, până la includerea în proiect, va trece aproximativ jumătate de an, însă iniţiativa este una de durată. Din spusele lui Ionel Alexandru am putut desprinde faptul că a fost făcută în teren o inventariere a reţelelor existente, prilej cu care s-a putut constata că există conducte vechi de mai bine de 60 de ani care au fost atât de bine făcute la acea vreme încât vor face faţă cu brio extinderilor care urmează să fie făcute. Primarul Oraviţei a mai adus în discuţie faptul că oraşul a fost ocolit de unii investitori din cauză că nu exista gaz, acest serviciu fiind dorit şi de majoritatea locuitorilor. Însă demersurile pe care le-a făcut în trecut pentru introducerea gazului au fost zadarnice. Reprezentantul Transgaz a explicat că lucrurile s-au schimbat, că există altă viziune şi l-a asigurat că introducerea gazului va atrage, pe lângă investitori, şi alte surprize. Asta pentru că odată ce va fi gaz la Oraviţa, altfel se vor vinde terenurile, altele vor fi perspectivele.
„Da, am fost la şedinţă, orice primar interesat trebuia să participe, iar eu chiar îmi doresc ca Valea Almăjului să aibă gaz. Trebuie puşi la punct paşii pentru înfiinţarea ADI pentru zona noastră. Pentru Almăj, conducta de gaz ar însemna normalitate şi dezvoltare. Viitorii investitori ar fi mai interesaţi de zonă, mai ales că noi suntem aproape şi de drumul european“, ne-a spus primarul comunei Bozovici, Adrian Stoicu.
În schimb, reprezentanţii Primăriei Anina au fost la şedinţă pentru a cere să fie incluşi în proiectul de extindere a alimentării cu gaz în Caraş-Severin. „Noi am fost excluşi, atât din traseul conductei spre Bozovici, cât şi din cel spre Moldova Nouă. Îmi doresc gaz pentru oraş, nu înţeleg de ce noi suntem excluşi de la orice. În 2011, au fost tăiate conductele de gaz din Anina şi Reşiţa. Consiliul Judeţean a dat autorizaţie de spargere la vreme respectivă şi noi nici nu am ştiut. Am cerut Transgaz să ne cuprindă măcar în traseul conductei ce ajunge la Bozovici, mai ales că există conducte pe acea parte“, ne-a declarat primarul Aninei, Gheorghe Românu.
Aşadar, un prim pas a fost făcut. Cert este că atât Consiliul Judeţean cât şi Transgazul sprijină proiectul alimentării cu gaz. De acum, mingea e la administraţiile locale…