REŞIŢA – Şeful administrativului reşiţean a organizat o deplasare în teren, pe lucrările proaspăt finalizate ale drumului care face legătura între vatra oraşului şi platoul turistic Secu. La faţa locului, alături de reprezentanţii municipalităţii, s-a numărat şi omul de afaceri Valentin Armaşu (Harbuzaru), prilej cu care primarul Ioan Popa a prezentat faţa mai puţin cunoscută a acestuia, aceea de om de afaceri serios, capabil să ducă la bun sfârşit un proiect de care urbea avea nevoie.
Valentin Armaşu a povestit cum a început lucrările la drumul spre Secu, prin 2015, însă zicea că a vrut de două ori să se retragă din afacere. Nu de alta, dar pe lângă birocraţia şi şicanele de care a avut parte, sumele de bani n-au mai fost profitabile. Asta pentru că preţul bitumului aproape se triplase între timp, iar valoarea proiectului a rămas aceeaşi.
Ca şi comparaţie, în 2008, când s-a ocupat de drumul Reşiţa-Văliug, acesta „a fost gata la un preţ de 12 milioane, cu tot cu costurile adiţionale, cam 17 milioane a costat. Drumul ăsta a costat 5 milioane şi ceva. Am început în 2015, nimeni nu mi-a spus… am ofertat la 900 de lei bitumul, zece kilometri de asfalt, acum e 2.400. Pe lucrarea asta poate am pierdut bani, dar Nelu a spus: Hai, bă, frate, hai s-o facem! Avem nevoie de lucrul ăsta pozitiv. Vreau să trageţi o concluzie. Am început drumul ăsta în 2015-2016, de două ori am vrut să mă retrag de pe el, nu m-am retras. Nelu Popa, nu că vreau să-l laud, dar a fost singurul om care a venit şi a spus: cu cine o să facem lucrările? Vai de aia a mea ce-o să facem! Restul suntem buni numai să băgăm şopârle. A, că avem o divergenţă, aia nu înseamnă că nu suntem prieteni. Nici mie nu-mi place cum arată malul Bârzavei, doar că avem o opinie diferită cum procedăm să dăm jos. Sunt de acord cu el că arată foarte urât. Şi sunt de acord cu un om care face lucruri bune. Şi să revenim la investiţie“, preciza omul de afaceri, subliniindu-şi intenţia de a-şi demola construcţiile de pe malul Bârzavei, din zona Penny (printre care şi Vintage).
„Ne-am oprit exact în punctul critic al investiţiei, drumul este de 9,2 kilometri, şi când s-a ajuns în această zonă, chiar în dreptul digului de la barajul Secu, a început să plece un pic malul, s-a decis să se facă foraj, să se facă nouă piloţi, iar atunci a început să plece malul şi mai puternic. Oamenii au intrat în panică, au zis că ei nu mai sapă, pentru că riscă să cadă cu utilaje cu tot. Atunci am decis să intrăm un pic în mal, să săpăm 4-5 metri, ca să putem să securizăm lucrarea“, spunea primarul Ioan Popa, la faţa locului.
Edilul a mai explicat că totul a depins de luarea deciziilor, de impulsionarea lucrărilor, de evitarea blocajelor birocratice. „Din cauza asta se întârzie multe lucruri şi nu se fac multe lucruri. Nu poţi să semnezi un contract, dai lucrarea constructorului şi nu te interesează, e totul acolo, să se ocupe constructorul. Nu! Dacă apar pe şantier probleme, trebuie să vii şi să intervii şi să iei decizii rapide!“, a conchis Popa.