REŞIŢA – Mărul discordiei între aleşii reşiţenilor a fost o sumă de 500.000 de lei, direcţionată spre sport, care a ridicat întrebări de genul: „Când am dat 500.000 de lei ultima oară pentru şcoli?“.
Contrar proverbului „Minte sănătoasă în corp sănătos“, în Consiliul Local Reşiţa a fost dezgropată securea războiului dintre a pune mâna pe carte şi a bate mingea. Totul a pornit de la o rectificare bugetară prin care, printre altele, aleşii urbei au avut de acordat în plus 500.000 de lei la capitolul „Cultură, recreere şi religie“, pentru plata jucătorilor şi a facturilor la utilităţi, unde planul iniţial, de 1,7 milioane a fost majorat la 2,2.
Suplimentarea fondurilor a trezit reacţia consilierului local Mirel Sabo, şeful grupului PSD-PMP, care l-a întrebat pe primarul Ioan Popa: „Când am dat 500.000 de lei ultima oară pentru şcolile din Reşiţa? Nu că n-aş fi de acord să dăm către clubul sportiv“.
Şeful administrativului reşiţean i-a răspuns: „Dacă faceţi o referire la clubul sportiv şi mă întrebaţi de învăţământ… Chiar acum am adunat datele şi pot să vă spun că am cumpărat 328 de calculatoare. Le-am luat noi, Primăria, pentru învăţământ. Am luat scaune, am luat bănci, am luat multe, dacă ar fi să le înşirăm. Bineînţeles tot cu acordul dvs, al Consiliului Local! La fotbal şi la handbal, că despre asta e vorba aici, sunt destul de bine pus la punct cu ce s-a întâmplat acolo. Am ieşit puţin din buget pentru că în vară s-au adus nişte jucători. Cristi Bobar e aici de faţă, ne poate da detalii despre ce s-a întâmplat şi despre ce economii facem acum. Aveam nişte contracte destul de mari şi nu se încadrau în buget. Dar veştile bune sunt că am început să ne cam scăpăm de foarte multe costuri“.
Edilul a cerut câteva exemple de fotbalişti care au plecat sau vor pleca în urma celor mai recente negocieri. Cristian Bobar, directorul executiv al CSM Reșița, a precizat: „În momentul de faţă au plecat patru jucători – n-are rost să le spun numele – ceea ce înseamnă o economie lunară de aproximativ 30.000 de lei. Nu putem dintr-o dată să reducem, pentru că ei au contracte pe un an. Contractele jucătorilor sunt până în 30 iunie. Trebuie să-i luăm uşor, să încercăm să reziliem cu ei pe cale amiabilă. Sunt contracte încheiate la Federaţia Română de Fotbal, se depun memorii. (…) Ori riscăm să închidem activitatea, inclusiv a centrului de copii“.
Mirel Sabo a dorit să lămurească lucrurile: „În momentul ăsta, eu n-am cerut explicaţii vizavi de club! Mi-a sărit în ochi suma asta rotundă, 500.000 de lei, şi îmi aduc aminte de iulie 2017 când am dat exact 500.000 de lei pentru reparaţii la şcoli“. Oficialul a fost însă contrazis de consilierul Hadrian Popescu, liderul grupului PNL-PV, care a precizat că atunci a fost aprobat chiar dublul acestei sume pentru reparaţii la şcoli. Mirel Sabo a confirmat cifra, adăugând: „M-aş bucura să vedem din nou o astfel de sumă pe rectificare, strict pe învăţământ, pe reparaţii. Fiindcă sunt şcoli care arată bine, sunt şcoli care arată foarte bine, dar sunt şcoli unde e nevoie de ajutorul nostru, de intervenţia noastră“.
Şi dacă s-a înţeles că a dat atenţie sportului în detrimentul educaţiei, primarul Reşiţei a ţinut să precizeze că pregăteşte, pentru zilele următoare, o informaţie detaliată cu ce s-a făcut pentru şcoli, subliniind că dotarea cu calculatoare se face de mai bine de jumătate de an. „Şi am revenit la ea pentru că dl. Sabo zicea că dirijăm bani spre sport, când am dirijat aşa sume spre şcoli? Păi am dirijat mult mai mult spre şcoli decât spunea dânsul, chiar cu acordul consilierilor locali“, a conchis Popa.