REŞIŢA – „Planul operativ de acţiune pentru iarna 2018 – 2019“, pe reţelele de drumuri naţionale din Caraş-Severin, a fost aprobat, joi, în şediţa Colegiului Prefectural. În acest context, pe perioada sezonului rece, din 20 octombrie 2018 – până la 31 martie 2019, viabilitatea reţelei de drumuri naţionale este asigurată de către Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Timişoara – prin secţiile de la Caransebeş şi Orşova.
Pentru coordonarea activităţii, la Compania Naţională pentru Administrarea Infrastructurii Rutiere, la Bucureşti, se va constitui Comandamentul Central de iarnă, iar la nivelul DRDP Timişoara, şi a celor două secţii, Caransebeş şi Orşova, se vor înfiinţa Comandamente Operaţionale Locale, care vor colabora îndeaproape cu Comandamentul Judeţean Caraş-Severin.
Pentru supravegherea, prevenirea şi combaterea poleiului, s-au organizat şase baze de deszăpezire şi trei puncte de sprijin pe raza secţiei Caransebeş, şi tot atâtea pe reţeaua de drumuri aparţinând secţiei Orşova. De asemenea, prin acelaşi plan se mai stabilesc nivelele de viabilitate şi cele de intervenţie, care se stabilesc în funcţie de clasa tehnică şi importanţa fiecărui drum. Nu în ultimul rând, prin planul operativ de acţiune pentru sezonul rece se mai stabileşte personalul necesar pentru informarea operativă privind intervenţiile şi starea drumurilor, sistemul de informare în regim de permanenţă, care pe timpul iernii este 24 din 24 de ore, numărul de utilaje şi cel al mijloacelor de transport, precum şi materialele necesare acţiunii de deszăpezire.
Pe reţelele naţionale se va acţiona doar cu materiale chimice (sare, clorură de calciu şi altele n.r.), folosirea nisipului fiind interzisă. În ceea ce priveşte aprovizionarea cu materiale chimice, ing. Ioan Boba, şeful Secţiei „Drumuri Naționale“ Caransebeş, menţiona: „Avem un contract în derulare, aprovizionarea fiind făcută în proporţie de peste 30% la acest moment, stocurile asigurând funcţionarea pentru cel puţin o lună, o lună şi jumătate. Din punct de vedere al asigurării autoutilajelor pentru deszăpezirea din această iarnă, avem contractele încheiate, un acord cadru cu valabilitate de patru ani de zile 2016 – 2020. În baza lui, s-au încheiat contracte subsecvente, pentru asigurarea utilajelor în bazele de iarnă, urmând ca, de la 1 noiembrie, să intre în vigoare un alt contract subsecvent, pentru asigurarea utilajelor şi în celelalte baze de deszăpezire. Din punctul meu de vedere, consider că suntem pregătiţi pentru întâmpinarea acestei ierni. Chiar şi în acest moment, în bazele de munte, unde se preconizează ceva precipitaţii în această perioadă, avem utilaje la dispoziţie, intrate deja în bazele de deszăpezire, sunt la dispoziţia noastră 24 din 24 de ore. Sper să nu întâmpinăm probleme cu autoutilajele furnizorilor noştri! Dar nu cred, pentru că îi cunoaştem, am mai lucrat cu ei deja două ierni“.
Pe de altă parte, Boba a mai explicat că cele două secţii, Caransebeş şi Orşova, au la dispoziţie pentru această iarnă 16 utilaje multifuncţionale cu lamă şi RSP, 45 de autobasculante cu lamă şi RSP, o autofreză, patru buldoexcavatoare şi 16 încărcătoare, restul utilajelor fiind la cerere.
La rândul său, prefectul judeţului, Matei Lupu, a declarat că, de săptămâna viitoare, va verifica atât bazele Drumurilor Naţionale cât şi cele ale Drumurilor Judeţene, pentru a vedea cât sunt de pregătite pentru a întâmpina iarna. „Sub lupa“ prefectului vor intra şi unităţile administrativ-teritoriale din judeţ.