REŞIŢA – Nu, nu este vorba despre vreun sistem de cartele precum cele din vremuri pe care le sperăm demult apuse, ci despre modernizarea sistemului de colectare a deşeurilor din Reşiţa.
Municipalitatea reşiţeană a pus pe roate un proiect de modernizare a sistemului de colectare selectivă a deşeurilor, prin introducerea de noi tipuri de platforme. La finalul lunii septembrie, se anunţa finalizarea unui număr de 13 platforme pentru colectarea deşeurilor de la populaţie, din Microraionul 2 al cartierului reşiţean Govândari, iar accesul în incinta acestora se poate face doar pe bază de cartelă. Şi dacă toate lucrurile au fost finanţate, cei care doresc cartele în plus trebuie să suporte contravaloarea acestora, de 10 lei (0722632337).
Amintim faptul că, la sfârşitul anului trecut, Primăria, prin Direcţia pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului, pregătea atribuirea directă pentru amenajarea a 30 de platforme de gunoi supraterane, de colectare a deşeurilor menajere, o parte dintre ele putând fi văzută în oraş. Lucrările de construire aveau o valoare estimată la aproape 250 de mii de lei fără TVA. Iar toamna aceasta s-a dat startul procedurilor pentru lucrările de amenajare a 20 de platforme subterane de colectare a deşeurilor menajere. Cele subterane, fiind mai costisitoare, vor fi preferate în zonele vizibile, ale arterelor principale, parcurilor etc., însă se va ţine cont şi de preferinţele reşiţenilor. Potrivit primarului Ioan Popa, amenajarea unei platforme presupune costuri cifrate undeva la 13.000-13.500 de euro pentru o platformă subterană, respectiv 1.500-2.000 de euro pentru una supraterană, în ambele cazuri fiind vorba despre o suprafaţă aferentă pe care vor fi amplasate patru sau şase containere.
În toate aceste noi platforme, pentru reducerea volumului deşeurilor supuse depozitării, dar şi pentru creşterea gradului de recuperare a anumitor materiale, colectarea se face pe patru fracţii, respectiv pe patru tipuri de containere: cele metalice sunt destinate pentru colectării deșeurilor menajere, precum şi cele speciale, de plastic, destinate colectării selective a deșeurilor reciclabile, acestea din urmă fiind colorate și inscripționate corespunzător (galben – pentru deșeuri din plastic și metal, albastru – pentru deșeuri de hârtie şi carton, și verde – pentru deșeuri din sticlă).
Trebuie subliniat faptul că, potrivit municipalităţii, platformele vor fi monitorizate de poliţişti locali, în scopul depunerii corespunzătoare a deşeurilor.