REŞIŢA – S-au revărsat şi în acest an pe platforma Câlnicel, ca dintr-un corn al abundenţei, după un an agricol dificil.
Producătorii care au muncit din greu şi pe secetă şi pe ploaie au avut ce expune în acest weekend pe standuri, produsele fiind în aceste zile de sărbătoare a recoltei pe alese. Cine a vrut să-şi facă aprovizionarea pentru conservele de iarnă a avut ce cumpăra, preţurile fiind rezonabile, mai ales pentru cei care au simţit în buzunare măririle salariale. Sacii cu cartofi de la Belinţ sau Fârliug au stat claie peste grămadă şi s-au vândut cu 2 lei cei bio şi între 1,5 şi 2,5/kg celelalte soiuri.
Pe tarabe, legumele şi fructele au luat ochii reşiţenilor, toate culorile toamnei strălucind sub mângâierea blândă a soarelui: ardei kapia cu 4 – 7 lei, cei mai mulţi cu 6 lei, în funcţie de calităţi, ardei graşi cu 3 – 4 lei, vinetele s-au vândut cu 1,5 – 2,5 lei, fasolea verde cu 6 lei, varza cu 2 – 4 lei, gogonele 2 – 3 lei, conopida a fost 4 – 5 lei, gogoşarii cu 7 lei, castraveţii cu 3 – 4 lei, strugurii de Recaş cu 5 lei, iar cei tămâioşi de masă cu 8,5 lei, prunele s-au vândut cu 7 lei, de asemenea, a revenit un producător din Focşani cu struguri dulci ca mierea la 5 lei/kg, morcovii cu 3 – 5 lei/kg, ceapa cu 2,5 – 4 lei, nuci în coajă cu 10 lei/kg, iar miezul de nucă cu 40 – 45 lei/kg, pere cu 7 lei, usturoiul a fost 20 lei/kg, ardei iuţi cu 6 şi 7 lei, sfeclă roşie cu 2,5 lei, fasole uscată cu 10 lei, mere cu 2 – 4 lei, varza roşie s-a vândut cu 2, 5 şi 3 lei/kg, dovlecei cu 3 lei, dovleac plăcintar cu 2,5 lei, lubeniţă pentru murat cu 3 lei/kg, praz cu 3 lei bucata, gogoşari mici la sac cu 4 lei/kg, ardei iuţi mici cu 15 lei/kg, iar roşiile s-au vândut cu 4 – 6 lei/kg, iar roşiile Monterosa cu 10 lei/kg.
Pe platforma Câlnicel şi-a expus produsele şi unul dintre beneficiarii programului de susţinere a cultivatorilor de tomate de către Ministerul Agriculturii, Luca Sorin, care ne-a spus că s-a înscris anul trecut la Direcţia pentru Agricultură, pentru acest ajutor de minimis de 3000 de euro şi şi-a acoperit cheltuielile, având şi profit: „Anul acesta abia acum vom cere acest ajutor, pentru că am pierdut prima tranşă, din primăvară. Eu zic că se merită, de aceea îi îndemn pe cărăşeni să se înscrie pentru acest program la tranşa a doua, din toamnă”.
Mustul dulce a curs, de asemenea, din butoaie şi s-a vândut cu 7 lei/kg, numai bun după o raită pe la tarabele cu mititei şi grătare, iar producătorii din judeţ au venit şi în această toamnă cu delicatesele cu care ne-au obişnuit, produse din carne, brânzeturi, miere, ţuică şi sucuri naturale, iar pentru gospodinele comode, conserve pentru iarnă, gata de pus în cămară.