Caraş-Severin, Romania

REŞIŢA – Facilităţile de care beneficiază, în general, bolnavii asiguraţi când vor să-şi rezolve o problemă medicală, ţin de relaţiile furnizorilor de servicii medicale cu Casa de Asigurări de Sănătate, respectiv de încheierea unor contracte, prin care aceste servicii sunt decontate. În măsura în care legislaţia se modifică şi în funcţie de bugetele alocate, aceste servicii sunt sau nu în favoarea pacientului.

Directorul de relaţii contractuale, ec. Mirela Zeman, a făcut, într-o conferinţă de presă, o informare completă despre situaţia existentă şi modificările legislative: „Şi anul acesta, CJAS a contractat cu cele şase unităţi sanitare cu paturi din judeţul nostru servicii medicale în regim de spitalizare continuă, pentru acuţi şi pentru cronici, precum şi servicii de spitalizare de zi. Bugetul pe care CAS l-a alocat în acest an este mai mare decât cel din anul precedent. Sperăm ca urmare a şedinţei de Guvern de săptămâna trecută, când a avut loc rectificarea bugetară, solicitările noastre să fie onorate, astfel încât până la finele anului, la nivelul unităţilor cu paturi să nu fie înregistrate sincope în asigurarea serviciilor medicale către populaţie“.

Cu farmaciile s-au încheiat 39 de contracte cu furnizori care au în structură 92 de farmacii. Distribuţia teritorială a acestor farmacii este din ce în ce mai vastă, se deschid puncte noi în mediul rural, care vin în ajutorul populaţiei din respectivele localităţi. „Consumul mediu lunar la farmacii, a precizat Mirela Zeman, este de 3,8 milioane de lei pe lună, fluctuează în funcţie de trimestre, fiindcă reţetele se pot da pe o lună sau pe trei luni, consumul fiind mai mare la începutul fiecărui trimestru“.

Nu au fost situaţii deosebite, după şedinţa comisiei paritare urmând să se aloce sporuri pentru medicină, pentru cei nou veniţi în anumite localităţi rurale. La capitolul dispozitive medicale bugetul este mai mare ca anul trecut, a spus Zeman, pe acest domeniu de asistenţă fiind o permanentă creştere, pentru că populaţia îmbătrâneşte, iar incidenţa bolilor cronice devine din ce în ce mai mare. „A trebuit să instituim la 1 aprilie o listă de aşteptare, care nu este foarte stufoasă, tot ce înseamnă urgenţe nu se află pe acea listă de aşteptare, sunt acordate în două zile, aşa cum prevede legislaţia, deciziile de aprobare în vederea procurării dispozitivului respectiv. Sperăm ca la rectificarea bugetară, sumele pe care noi le-am solicitat suplimentar pentru a epuiza lista de aşteptare constituită să ne fie alocate“.

zeman-int

În ambulatoriul de specialitate clinic s-au încheiat 54 de contracte cu 139 de medici specialişti, care desfăşoară activităţi pentru specialităţi clinice. Valoarea minim garantată a punctului a crescut şi în acest domeniu, faţă de anul trecut, de la 2,1 la 2,8, ceea ce a făcut să crească sumele decontate către aceşti furnizori, de către CAS, urmare a consultaţiilor şi serviciilor prestate de aceştia către populaţie. „Pentru specialităţile paraclinice, a specificat directorul de relaţii contractuale, avem un contract mai puţin decât anul trecut, respectiv un furnizor din Bucureşti, care s-a regăsit anul trecut în contract cu noi, dar la care adresabilitatea a fost foarte scăzută, doar doi pacienţi, de aceea nu a mai continuat relaţia cu noi. Şi pe acest domeniu de asistenţă medicală bugetul este mai mare ca anul trecut, acea modificare legislativă care ar fi trebuit să se producă începând cu data de 1 iulie va fi pusă în vigoare anul viitor, începând cu 1 ianuarie, respectiv acele modificări prin care un asigurat care avea un bilet de trimitere pentru efectuarea unor investigaţii de laborator sau de radiologie imagistică medicală se putea adresa oricărui furnizor aflat în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, la nivelul întregii ţări. A rămas în vigoare restricţia ca medicul care prescrie şi furnizorul care efectuează respectivele investigaţii să fie în contract cu aceeaşi Casă de Asigurări de Sănătate. Probabil, modificarea presupunea un volum foarte mare de intervenţii în sistemul informatic, de aceea, pentru a nu-l bulversa şi a nu crea sincope, s-a amânat intrarea acestei modificări în vigoare“.

Pentru recuperare medicină fizică şi balneologie sunt nouă furnizori, din care patru sunt societăţile de turism balnear din Băile Herculane. „Dacă anul trecut am avut mai puţini furnizori în contract cu noi, numărul acestora a crescut în 2018, prin revenirea în relaţie contractuală a doi furnizori mari din staţiunea Băile Herculane. Bugetul este şi el mai mare, conform legislaţiei având posibilitatea să intervenim pentru a da sume consistente în perioada de vară acestei staţiuni, însă mai puţin pentru perioada de iarnă, când adresabilitatea e mai scăzută“, a mai spus Zeman.